Hanne Søndergaard, Hanne Marie Søndergaard Madsen, 4.7.1927-17.12.2008, seminarierektor. Efter syv år i folkeskolen arbejdede Hanne Søndergaard nogle år i forskellige husholdninger, var på husholdningsskole og søgte 1947 optagelse på Birgitte Berg Nielsens seminarium. 1949 afsluttede hun sin uddannelse som husholdningslærer og beskæftigede sig i de følgende år frem til 1955 primært med ungdoms- og voksenundervisning; hun arbejdede som lærer på Gråsten husholdningsskole, på Borris landbrugs- og husholdningsskole og ved forskellige ungdoms- og aftenskoler i Haderslev og Ringkøbing amter. I samme periode var Hanne Søndergaard selv elev på Askov højskole ligesom hun supplerede sin husholdningsfaglige viden på specialkursus i husholdning ved Århus universitet. Fra 1955–62 var Hanne Søndergaard konsulent i Statens husholdningsråds oplysningsafdeling. Allerede i denne periode fik hun lejlighed til at demonstrere sine administrative evner ligesom hendes formidlingsmæssige kunnen blev udnyttet i rådets talrige udadvendte aktiviteter. I forlængelse af sin beskæftigelse med forbrugeroplysning var Hanne Søndergaard foråret 1962 i USA hvor hun bl.a. studerede pædagogik og psykologi ved Stanford University. 1962 ansattes hun i undervisningsministeriet som inspektør for de husholdningspædagogiske områder, fra 1964 med titel af undervisningsinspektør.

1968 blev Hanne Søndergaard rektor for Suhrs seminarium, og i de følgende år planlagde og forestod hun den omfattende fornyelse og bygningsmæssige modernisering af denne institution; samtidig var hun en af drivkræfterne bag ændringen af husholdningslæreruddannelsen. Hun fortsatte som rektor indtil 1990.

1978-83 var hun nordisk repræsentant til UNESCOs styrelsesråd; hun bevilgedes i den forbindelse orlov fra seminariet og fungerede som Nordens meget aktive og respekterede røst i styrelsesrådet; fra 1980 tillige som formand for en af rådets permanente komiteer. Hanne Søndergaard blev allerede under arbejdet i husholdningsrådet stærkt optaget af internationale problemer. Siden, som undervisningsinspektør, var hun medlem af Rådet for teknisk samarbejde med udviklingslandene, vicepræsident for FAOs European Board on Home Economics ligesom hun stod som leder af forskellige internationale kurser arrangeret for fx FAO. Hendes senere medlemskab af bl.a. Dansk flygtningehjælps forretningsudvalg skal ses i samme perspektiv. 1975 var Hanne Søndergaard rådgiver for den danske delegation ved FNs 30. generalforsamling, og 1976-93 medlem af Den danske UNESCO nationalkommission. Som et resultat af sin husholdningspædagogiske og forbrugerpolitiske interesse var hun bl.a. næstformand for Statens husholdningsråds rådsforsamling og formand for den danske afdeling af Nordisk samarbejdskomité for husholdningsundervisning. Hun var desuden i mange år stærkt optaget af kvindepolitiske spørgsmål, en interesse som bl.a. gav sig udslag i hendes medlemskab af Danske kvinders nationalråds styrelse 1971-86; i perioden 1976–78 var hun nationalrådets formand. Endvidere var hun medlem af Flygtningenævnet 1985-94.

Familie

Hanne Søndergaard blev født i Bølling ved Skjern; begravet på Vedbæk kirkegård.

Forældre: husmand, senere præstegårdsforpagter Lars Søndergaard Jensen (1895–1976) og Kathrine Georgine Miltersen (1907–81). Gift 19.4.1952 i Skjern med lektor, lic. agro Axel Christian Madsen, født 21.9.1923 i Give, s. af husmand Thorvald Viggo M. (1892–1941) og Pauline Jensen (1897–1977).

Udnævnelser

R. 1976. R1 1994.

Ikonografi

Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig