Hans Bagger, Hans Ris Bagger, 31.10.1925-1.12.1994, antikvarboghandler. Født i Kbh. (Johs.). B. kom 1943 i boghandlerlære hos P. Kjærgaard i Hellerup, og efter endt læretid 1947 fik han ansættelse hos boghandler E. Holst i Århus som han forlod allerede 1949 for at få ansættelse i faderen Aksel Bagger og Volmer Rosenkildes store boghus, Rosenkilde & Bagger i Kbh. 1956 blev han udnævnt til prokurist og 1968 medindehaver af firmaet og efter faderens og Rosenkildes død var B. administrerende direktør. Det var dog navnlig som international antikvarboghandler at B. tidligt gjorde sig bemærket og både videreført og udvidet det fornemme og til dels bibliofile antikvariat, grundlagt af faderen og Volmer Rosenkilde 1941. Et antikvariat med en udsøgt bogbestand der spændte fra renæssancen til den nyere tids litteratur og ofte i fremragende stand. På B.s initiativ udvidedes lageret jævnlig ved køb af store bogsamlinger, og firmaets kataloger der som regel dækkede diverse specialer nød berettiget anerkendelse blandt bogsamlere på grund af den omhyggelige annotering der gav grundige oplysninger om hver enkelt titel. Det var ligeledes på B.s initiativ at firmaet føjede en afdeling med salg af kobberstik og gamle landkort til sine aktiviteter der i forvejen foruden det store antikvariat omfattede salg af nye bøger og et forlag. Som den internationale antikvarboghandler var B. jævnlig på rejse over det meste af verden, og firmaet hjemsøgtes af udenlandske antikvarer og nød stor anseelse blandt fagfolk. 1967-79 var B. formand for Den danske antikvarboghandlerforening og i den samme periode formand for foreningens jubilæumsfond. 1971 tog han initiativet til den skandinaviske antikvarboghandlerudstilling i Helligåndshuset, en årligt tilbagevendende begivenhed. Fra 1982 blev han vicepræsident i La Ligue Internationale de la libraire Ancienne og fra 1975 var han tillige sammenslutningens kasserer. I en årrække sad B. i bestyrelsen for de årlige antikvitetsudstillinger, først på Charlottenborg og senere i Odd Fellow-palæet. 1961-66 var B. medredaktør af publikationen Danske bogauktioner ligesom han stod som medredaktør af Læsningens glæde, I–II, 1960 udsendt i anledning af Den danske antikvarboghandlerforenings 40 års jubilæum. I 1985 så B. sig nødsaget til at lukke boghandelen, 1994 lukkede antikvariatet. Ved sin død var B. en af de mest ansete antikvarboghandlere i Skandinavien.

Familie

Forældre: antikvarboghandler, senere forlagsboghandler Aksel Ris B. (1893-1975) og telegrafist Fanny Thomsen (født 1898). Gift 21.10.1949 i Slangerup k. med Grete Villefrance, født 10.5.1925 i Skive, d. af entreprenør Maurus V. (født 1897) og Olga Bang Rasmussen (født 1895).

Udnævnelser

R. 1981.

Ikonografi

Mal.

Bibliografi

Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig