Hans Hansen, maler, 14.11.1920-8.3.1970, maler. Født i bygden Mikladalur på Kalsoy, død i Kbh., begravet i Mikladalur. Som så mange af sine landsmænd gik H. efter endt skolegang til søs og tjente til livets ophold på færøske fiskekuttere under Island og Grønland. Hans hu havde imidlertid lige siden barndomstiden stået til kunsten, og 1949 rejste han med uddannelse for øje til Kbh. hvor han efter et par års studier på tegneskole blev elev på kunstakademiet 1951-54. Herefter fulgte en række ihærdige arbejdsår, tilbragt dels på Færøerne, dels i Kbh. og på længere studierejser, bl.a. til Italien. H har deltaget i mange udstillinger, dels i Torshavn og Klaksvik, dels på færøske vandreudstillinger i de nordiske lande og i Skotland. H. står med sine landskabsbilleder og portrætter i første række blandt de mange gode tegnere og malere som siden slutningen af tyverne har præget hans hjemlands kunstliv. Især er hans indsats som kyndig og fantasifuld portrætmaler betydelig. Hans trang til variation og mangfoldighed i det kunstneriske sprog bragte ham i hans senere leveår ind på anden teknik end oliemaleriets, akvarellens og grafikkens, således udførte han -efter omfattende studier i Italien – en del fornemme mindre mosaik- og frescoarbejder der var ment som studier til større rumudsmykninger, men en brat død i de bedste arbejdsår hindrede virkeliggørelsen af disse planer. H. er på kunstmuseet i Torshavn repræsenteret med nogle af sine bedste billeder.

Familie

Forældre: Tisker Hans Michael Frederik H. (1885-1957) og Johanne Olsen (1880-1961). Gift 11.12.1957 i Kbh. (b.v.) med Herborg Jacobsen,født 6.11.1919 på Kunoy, d. af fisker Erik J. (1880-1959) og Salmina Sofie Petersen (1881-1961). Ægteskabet opløst.

Ikonografi

Selvportræt (Torshavn).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig