Hans Nielsen, Hans Rudolf Johannes Emil Nielsen, 19.3.1898-4.9.1951, handelsbestyrer. Født i Qaersut i Umanaq distrikt, død i Kbh. 1910 blev N. sendt til Danmark og kom i skole og købmandslære i Maribo og blev uddannet videre inden for Grønlands styrelse i Kbh. 1921 blev han af Knud Rasmussen opfordret til at rejse til Grønland som bestyrer af den private handelsstation ved Thule. N. påtog sig den vanskelige opgave at administrere en gammel fangerbefolkning i dens gradvise overgang til moderne økonomi uden at ødelægge dens selvrespekt og evne til at klare sig selv og klarede opgaven på forbilledlig vis i de 20 år han bestyrede Thule. Han udførte sit hverv med stor retfærdighedssans og ansvarsbevidsthed, og han har en stor del af æren for, at det i Thule lykkedes at undgå den menneskelige demoralisering som civilisationen ellers har medført i alle andre dele af landet. Bl.a. prøvede han konsekvent at holde befolkningen spredt på de små bopladser, så fangsten kunne blive effektiv. – Under sine mange år i Thule opbyggede N. en stor fond af viden og erfaring der kom de mange danske og udenlandske ekspeditionsfolk til gode, når de kom til Thule som sidste station før den videre færd. Han formidlede på en klog måde forbindelsen mellem dem og deres polareskimoiske rejseledsagere hvis hjælp var en uomgængelig betingelse for ekspeditionernes gennemførelse. 1941 søgte N. pga. svigtende helbred væk fra Thule og kom først til Egedesminde og siden som bestyrer til Godhavn. Ved indgangen til den store nyordning i landet berejste N. efter opfordring sit gamle distrikt og fremkom med et forslag til den fremtidige administration af dette specielle stykke Grønland.

Familie

Forældre: fanger Mathias Ole Kristian N. (1872-99) og Johanne Regine Elisabeth Fleischer (1875-1960, gift 2. gang 1910 med læge Alfred Bertelsen, 1877-1950). Gift 13.1.1927 i Kbh. med jordemoder Netta Heilmann, født 4.5.1901 i Godthåb, d. af Sofie Poulsen (ca. 1870-1924).

Udnævnelser

R. 1951.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Chr. Vibe i Det grønlandske selsk.s årsskr. 1951 162-64.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig