Hans Vingaard, d. 1559, bogtrykker. Født i Stuttgart. Omkring år 1528 kom V. til Danmark hvor han slog sig ned i Viborg, indkaldt for med sin presse at støtte reformationens sag som i denne by havde flere fremstående forkæmpere, navnlig Hans Tausen. Han virkede her indtil 1532 da han flyttede sit trykkeri til Kbh. hvor det derefter var i gang lige til hans død. I så godt som alle disse år arbejdede han uden konkurrence, og fra hans trykkeri udgik de mest forskelligartede produkter. Hans arbejde stod stadig i den reformatoriske propagandas og organisations tjeneste, og han trykte flere af de vigtigste herhen hørende skrifter, således den nu tabte første udgave af Luthers Katekismus, 1532, desuden talrige andre oversættelser af Luthers skrifter og de ældste kirkeordinanser som blev udgivet straks efter reformationens indførelse. Flere af de danske reformatorer benyttede hans trykkeri, navnlig Peder Palladius hvis faste bogtrykker han var gennem mange år. Det var dog ikke alene den religiøse litteratur han hjalp med til at udbrede, han begyndte også tidligt at udgive bøger af fædrelandshistorisk og oplysende indhold til brug for menigmand og genoptog derved den virksomhed som var påbegyndt af Gotfred af Ghemen. Han har trykt flere udgaver af den danske rimkrønike, Henrik Smiths lægebøger og forskellige småbøger til brug i det daglige liv såsom husholdningsbøger, regnskabsbøger osv. I en årrække arbejdede han for universitetet, bl.a. trykte han 1537 universitetets første lektionskatalog. Over 100 tryk er bevaret fra hans presse, men en mængde navnlig af hans ældre frembringelser er gået tabt. Hans materiel var gennemgående af tarvelig kvalitet, men han søgte stadig at forbedre det og købte således 1536 hele det store materiel som Chr. Pedersen havde benyttet i sit trykkeri i Malmø. Foruden som bogtrykker virkede V. også i større stil som boghandler, både i Kbh. og i Malmø hvor han havde udsalg i kirkens våbenhus. Efter hans død blev forretningen nogle år ført videre af hans arvinger under ledelse af bogtrykkeren Lorentz Benedicht som overtog en del af materiellet.

Familie

gift Karine Nielsdatter (gift 2. gang med bogtrykker Lorentz Benedicht, død ca. 1604). – Far til Mads V.

Bibliografi

Laur. Nielsen i Nord. t. för bok- och biblioteksväsen III, Upps. 1916 91-111. Samme: Dansk bibliografi 1482-1550, 1919. Samme: Dansk bibliografi 1551-1600, 1931-33. Samme: Boghist. studier til da. bibliografi, 1923. Erik Dal i Fund og forskn. I, 1954 41f 45-49.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig