Harald Døllner, Harald Christian Døllner, 1.12.1805-29.8.1886, generalkonsul, forretningsmand. Født i Kbh. (Frue), død i New York. D. tilhørte en slægt af kendte danske slotsgartnere. Efter handelsuddannelse kom han som sømand til Amerika hvor han nedsatte sig som forretningsmand og udviklede en betydelig handelsvirksomhed. D. blev grebet af metodismen og synes tidligt at have udøvet et missionerende og filantropisk arbejde blandt de ikke få danske der fra 1850erne kom til New York som emigranter. Generalkonsul Waldemar Raasløff der fra 1858 var bosat i New York og fra 1859 dansk gesandt i USA fik øje på D.s store arbejde, og fik ham i 1860 gjort til dansk generalkonsul i byen, et embede han bestyrede til ca. 1875. Gennem D.s mange indberetninger om den sørgelige forfatning hvori danske emigranter ankom til New York fordi de var blevet dårligt behandlet på emigrantskibene fra Liverpool og Hamborg blev han stærkt medvirkende til gennemførelsen af den danske lov af 1.5.1868 om udvandreres befordring. D. hjalp desuden mange af de danske emigranter der gik til bunds i New York og fik dem sendt vestpå hvor der var arbejde. I D.s periode som generalkonsul udviklede masseudvandringen til USA sig med rivende hast. Fra nogle få hundrede danske pr. år kom der efter 1865 mange tusinde til New York hvert år hvoraf ganske mange kom i berøring med generalkonsulatet. D. udførte i disse år et stort altruistisk arbejde for de fattige udvandrere. Han advarede flere gange de danske myndigheder mod at sende forbrydere og fattiglemmer til USA, en trafik som navnlig Københavns politidirektør drev i udstrakt grad. D. var en overgang medlem af metodisternes internationale missionsråd. Han gav meget store pengebeløb til kirkens arbejde i Danmark, finansierede således opførelsen af Skt. Jakobs kirke i Odense (mindeplade for D. i kirken) og af metodistkirken i Rigensgade i København. R. DM.

Familie

Forældre: generalrevisor i tallotteriet Nicolaj D. (1750-1840) og Christiane Schiørring (1776-1862). Gift.

Udnævnelser

R. 1862. DM. 1873.

Bibliografi

S. N. Gaarde i Hist. årsskr. for metodistkirken i Danm. I, 1932 3-13. Danske gesandter og gesandtskabspersonale indtil 1914, udg. E. Marquard, 1952 461. Kristian Hvidt: Flugten til Amerika, 1971 37.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig