Hartvig Philip Rée, 12.10.1778-1.10.1859, købmand, forfatter. Født i Fredericia (Mos.), død i Kbh. (Mos.), begravet sst. (Mos. kgd., Møllegade). R. opvoksede i et købmandshjem i Fredericia med åndelige interesser, særlig med trang til at dyrke jødisk videnskab. For at skaffe børnene den bedst mulige undervisning på dette område lod faderen fra udlandet hente egnede lærere som tog sig af børnenes uddannelse. Sideløbende med den åndelige uddannelse sørgede faderen for sønnens oplæring i handel som fuldendtes under et flerårigt ophold i Hamburg-Altona hos farbroderen. Tidligere end ventet måtte R. overtage den forgrenede forretningsledelse idet faderen døde 1799. Efter få års forløb forlagde R. hele virksomheden til Århus og oprettede en filial i Randers. Han blev interesseret i rederivirksomhed, importerede kul, jern, salt, humle og eksporterede korn, uld, skind og huder. Han oprettede endvidere bl.a. et sukkerraffinaderi, et trykkeri og farveri af tøj og en klædefabrik i Randers. – Hans litterære virksomhed lå hovedsagelig på religionsfilosofiens område. Han var tilhænger af liberal fortolkning af jødisk teologi og af reformering af den jødiske gudstjeneste som han forsvarede i forskellige afhandlinger på tysk og dansk. Han udgav også en fortolkning af Johannes' åbenbaring, skrev afhandlinger om landøkonomi og lejlighedsdigte. Efter sin hustrus død overlod han forretningens ledelse i Århus til en af sine sønner og flyttede til Kbh. hvor han tilbragte sine sidste leveår med at fordybe sig i Rasmus Nielsens filosofi.

Familie

Forældre: købmand Philip Hartvig R. (1744–99) og Hanna Hartvig (v. Essen) (1759–1830). Gift 12.4.1804 i Altona (Mos.) med Thamar (Therese) Rée, født ca. 1783 i Fredericia (Mos.), død 29.12.1850 i Århus (Mos.), d. af købmand Isac Hartvig R. (ca. 1751–1825) og Sara Wulff (v. Essen) (1753–1826). – Far til Anton R. og Bernhard R.

Ikonografi

Maleri.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig