Helge Holmskov, Helge Leo Holmskov, 11.12.1912-10.2.1982, billedhugger. Født i Rørbæk ved Sakskøbing, død i Dragstrup, begravet i Søborg ved Gilleleje. H. var uddannet som grovsmed og var som kunstner autodidakt. 1941 debuterede han på Kunstnernes efterårsudstilling med malerier, men allerede året efter var han fremme som billedhugger. Fra nu af var det skulpturen der havde overtaget, og i de følgende år kom en lang række frodige pige- og kvindefigurer, de fleste udført i træ, men først i 1950erne begyndte han sin "granitperiode" hvor det ofte er mor-og-barn-motivet der holder for. Senere fulgte den lange periode med jernet (samt stål og andre metaller) som varede lige til hans død. Håndværkeruddannelsen kom ham naturligvis til gode i arbejdet med jernet, og hans evne til at bearbejde det er da også bemærkelsesværdig, fx udførte han en lang række vellignende og træffende portrætbuster i det vanskelige materiale, og det er ofte folk fra kunstens verden han afbilder: Albert Mertz, Kresten Krestensen, Adam Fischer, Vagn Holmboe m.fl. Efter den tunge drøje realisme i granitskulpturerne bliver han lettere i jernet og indvinder en ny motivverden med piger der cykler, sjipper, hænger tøj op osv., og samtidig forløses hans interesse for de abstrakte formelementer i kunsten ved at han sideløbende skaber skulpturer i et ikke-forestillende, abstrakt formsprog. Hans produktion er på den måde kommet til at falde i to dele. En hel del af de større abstrakte skulpturer er blevet udnyttet som udsmykninger, fx ved Gladsaxe alderdomshjem (1965), Ålborg teknikum og Hasseris gymnasium (1967), "Langsøhus", Silkeborg (1969). Damparken, Haderslev (1970), FDB, Albertslund og Vendia-Hallen, Hjørring (1971) og centralsygehuset i Hillerød (1979). – H. har udstillet mange gange herhjemme og i udlandet, han er repræsenteret i mange museer og samlinger, deriblandt hovedparten af de danske kunstmuseer. Han blev 1957 medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen hvor han viste mange af sine arbejder. Samme år modtog han Eckersberg-medaljen.

Familie

Forældre: malermester, senere fotograf og købmand Ole H. (1872-1934) og Hansine Margrethe Hansen (1881-1962). Gift 20.10.1945 på Frbg. (b.v.) med lærer Minna Gyrithe Fornæs, født 18.6.1917 på Frbg., d. af driftsleder Victor Christian F. (1881-1957, gift 2. gang 1951 med Ebba Jensen, født 1911) og Bertha Kaja Peetz (1882-1949).

Ikonografi

Tegn. af Hans Bendix (Fr.borg). Malet selvportræt (sst.). Tegn. af H. Lollesgaard (Kgl.bibl.). Foto.

Bibliografi

H. H. Et udv. af skulpturer m. indled, tekst af Johan Møller Nielsen, 1973 = Vor tids kunst LXXV. H. H., m. indledn. af H. P. Jensen, [1982].

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig