Henning Damgård-Sørensen, 4.4.1928-19.4.2013, maler, billedhugger. Født i Ålborg. D-S. er udlært som murer og selvlært som kunstner. Han debuterede 1950 på Kunstnernes efterårsudstilling og blev 1965 medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen for hvilken han har været formand 1967-89. D-S.s kunstneriske udfoldelser er især knyttet til arkitektur og i mindre grad til frembringelse af enkeltstående malerier og skulpturer. D-S.s udtryksmåde er stærkt baseret på materialerne og derved får mange af hans arbejder et frit overskridende forhold til de kunstneriske genrers grænser. Hans værker kan være kombinationer af fx maleri, skulptur, relief og mosaik, men der er næsten altid tale om billedkompositioner som bygger på udnyttelse af det geometrisk-abstrakte billedsprog og på kraftig betoning af det effektfulde og dekorative. D-S.s vigtigste kunstneriske indsats findes i hans udsmykningværker til offentlige og private institutioner og heraf må fremhæves centralskolen i Ikast, LO-skolen i Helsingør, Kildeskovhallen i Gentofte, Haderslev rådhus, Codanhus i Hjørring, Specialarbejderskolen i Ålborg, Roskilde katedralskole, A/S Dyrup & Co. i Gladsaxe, Tune centralskole, Svømmehallen Haraldslund i Ålborg, Roskilde universitetscenter (farvesætning), Kolding Eksportslagteri, Husumskolen i København. Svaneapoteket i Hjørring, Gellerupcentret i Århus, Illum i Kbh., Høje Taastrup Station og Rigshospitalet. D-S. har beklædt flere tillidsposter inden for kunstlivet, i perioden 1977-79 var han medlem af statens kunstfonds udsmykningsudvalg. 1989-96 var han formand for bestyrelsen for Udstillingsbygningen ved Charlottenborg. Han er blevet tildelt Eckersberg medaljen 1979 og Ny Carlsberg fondets store rejselegat 1994.

Familie

F: bagersvend, senere bagermester Christian Sørensen (1885-1967) og Camilla Damgaard (1888-1968). Gift 28.11.1953 i Kbh. (b.v.) med overlærer Lis Pedersen, født 9.7.1934 i Kbh., d. af maskinarbejder Ingvard Marinus P. (født 1907) og fabriksarbejder Ketty Nikoline Louise Madsen (født 1905).

Udnævnelser

R. 1997.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Johan Møller Nielsen i katalog til udstilling i Kolding kunstforening, 1978.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig