Ingeborg Suhr Mailand, Ingeborg Rasmine Dorthea Suhr Mailand, 16.6.1871-27.3.1969, husholdningsskole- og seminarieforstander. Ingeborg Suhr Mailand var den ældste af en søskendeflok på syv. Faderen var lærer i tredje generation og tillige foregangsmand i sognet. Han etablerede aftenskoleundervisning og sognebibliotek. Han startede rationel frugtavl, noget dengang ganske nyt. Moderen stammede fra et københavnsk borgermiljø, og hjemmet havde derfor et vist bypræg. Ingeborg Suhr Mailand fulgte ikke forældrenes ønske om at hun skulle blive fjerde generation i skolelærerhvervet. Efter et højskoleophold på Askov højskole uddannede hun sig på grundig og alsidig vis i land- og byhusholdninger og fik eksempelvis overdraget en administrativ stilling i et større københavnsk hospitalskøkken. I fritiden uddannede hun sig yderligere og dyrkede sine intellektuelle og kulturelle interesser bl.a. gennem deltagelse i litterære aftener i digteren Viggo Stuckenbergs hjem.

Inspireret af Dansk kvindesamfunds kamp for kvinders uddannelse besøgte hun under en ferierejse i Norge en husholdningsskole og besluttede, fremsynet som hun var, at hun ville oprette en sådan skole. Med sin karakteristiske grundighed begyndte hun straks at uddanne sig fagligt, teoretisk og pædagogisk til det der skulle blive et livsværk der placerede hende som pioner inden for et helt nyt undervisningsområde og igennem mange år også i centrum for det københavnske borgerskabs begejstrede interesse. 1901 – kun 30 år gammel, ukendt og ubemidlet – åbnede hun Københavns første praktisk/teoretiske husholdningsskole. Hun gjorde det kunststykke at få borgerskabets fruer interesserede i det hårde og ofte trælsomme arbejde der foregik bag stuernes facader. 95 år gammel betroede hun artiklens forfatter at hun måtte begynde med at lære damerne selv at lave desserterne (de øvrige retter var tjenestepigernes opgave). Men gradvis opbyggede hun en offentlig interesse for sund og økonomisk kost – tillavet med rationelle arbejdsmetoder – samt for at renlighed og orden skulle præge enhver side af husførelsen. Hun havde hele sit liv skræk for talerstole, men havde dog evne til i den toneangivende hovedstad at skabe røre om og interesse for sine ideer. Pressen roste hendes mod og initiativer og alle fascineredes af hendes fantasi, stil, elegance og hele personlighed. Gang på gang tog hun fat på nye aktiviteter idet det ud over borgerskabets fruer og døtre var hendes mål at nå videre kredse og at få placeret husførelse som et fag på linje med andre faglige erhverv.

Alt foregik på privatøkonomisk risiko. Først efter flere års skoledrift (i 1907) opnåedes mindre statstilskud. Ingeborg Suhr Mailand flyttede flere gange sin skole til større lokaler; endelig fra 1912 lejede hun og erhvervede 1917 det tidligere studenterhjem i Pustervig 8 som hun indrettede bl.a. med en kostafdeling for udenbys elever. Næringsmiddellære og ernæringsfysiologi var sammen med praktiske kost- og økonomiområder grundlæggende i undervisningen, men Ingeborg Suhr Mailand etablerede også nye kurser i almene fag, i syning og sundhedslære. Hun etablerede særlige ungdomskurser og startede en 1-årig lærerindeuddannelse fra 1905. Hendes stærkt berømmede lærebog Mad udkom i 1909 (26. opl. 1972), heri var som noget nyt mål og vægt, koge- og bagetider beskrevet med den største akkuratesse. Hun ledede med foretagsomhed sin store institution frem til 1930 og nåede også at få etableret "aftenhold" for selverhvervende kvinder. Hun deltog i datidens kamp for anerkendelsen af det huslige område som et vigtigt samfundsøkonomisk anliggende og var medlem af flere udvalg og kommissioner bl.a. af den af staten nedsatte husholdningskommission 1915–18. Med hendes indsats blev en udvikling igangsat inden for et af samfundets mest traditionsbundne områder.

Familie

Ingeborg Suhr Mailand blev født i Kelstrup, døde i Bagsværd og blev begravet på Mariebjerg kgd.

Forældre: lærer Johannes Christian S. (1841–1927) og Ane Christine Jensen (1846–1917). Gift 18.9.1912 i Kbh. (Sim.) med ørelæge Carl Adolph Henneke Mailand, født 21.5.1877 pa Holmerødgård ved Hillerød, død 10.2.1967 i Bagsværd, s. af proprietær Christian Carl Niels Lassen (1835–1910) og Dorothea Schierner (1839–1912). Navneforandring 17.6.1909. - Søster til Holger Suhr.

Udnævnelser

F.M.l. 1926.

Ikonografi

Mal. af L. Find, 1931 (Den Suhrske husmoder-skole). Foto.

Bibliografi

Interview i Politiken 13.6.1941. – Suhr gennem trekvart årh., red. Hanne Søndergård Madsen og Ina Vogn Pedersen, [1976]. Gerda Petri og Minna Kragelund: Mor Magda – og alle de andre, 1980.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig