Ivar Lundgaard, Ivar Christian Bjørg Pedersen Lundgaard, 19.8.1884-1.2.1969, godsejer, kreatureksportør. Født i Lundgård ved Hjerm, død i Struer, begravet i Gimsing. L. var født i en slægt af kreaturhandlere og -eksportører der havde rod i fortidens jyske studeprangere. Hans far var også kreaturhandler og drog tidligt sønnen ind i virksomheden; nogen anden uddannelse fik han ikke bortset fra et par højskoleophold, og af fremmede sprog lærte han kun det tyske der trængte ind under handelsvirksomheden. I mellemkrigstiden og i de nærmeste år efter anden verdenskrig blev L. anset for at være Danmarks største kreatureksportør; men det er ikke en branche som sætter sig mange offentlige spor. L.s placering på det europæiske marked begyndte i 1913 da han tog borgerskab i Hamborg for også at kunne drive handel der. Sin solide og dominerende position fik L. understreget da han i 1921 overtog salgsrepræsentationen for De samvirkende danske andels-kreatureksportforeninger, og efter krigen havde han til årsskiftet 1968/69 den samme funktion for Oxco.

Ved siden af at repræsentere landbrugets eksportforeninger drev L. sin egen forretning der virkede i de fleste vesteuropæiske lande. Selv vedblev han til få mander før sin død at handle på jyske markeder og med at tage til udlandet for at handle. I sjælden grad kunne han i hovedet rumme omfattende og mange handeler. Kontorarbejdet lå ham fjernt selv om forretningernes omfang efterhånden nødvendiggjorde et ret betydeligt administrationsapparat der var placeret i særlige bygninger umiddelbart ved hans store gård Gimsinghoved ved Struer. I perioder ejede han slagterier i Hamborg, Herning og Holstebro, men strakte ikke sine forretningsvirksomheder ind i andre brancher. Ejendommen Gimsinghoved drev han med megen indsigt og udbytte. L. søgte ikke offentlige hverv, selv yndede han at spøge med at han dog to gange havde været snefoged.

Familie

Forældre: bankdirektør P. L. (død 1938) og Maren Jensen (død 1934). Gift 7.8.1915 med Magda Knudsen, født 12.7.1886 i Dølby, død 7.11.1974 på Gimsinghoved, d. af proprietær Andreas K. (død 1927) og Hanne Ladefoged (død 1943).

Ikonografi

Mal. af Aug. Tørsleff, 1954. Foto.

Bibliografi

Interview i Aktuelt 12.6.1960. - Struer dagbl. 16.8.1954. Jons. Lindskov Hansen i Politiken 11.8.1959. Erik Bostrup i Jyllandsposten 17.8.1964. - Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig