Jørgen Haagen Schmidt, 18.12.1910-15.10.1944, regissør. Efter realeksamen blev Jørgen Haagen Schmidt udlært som isenkræmmer, men rastløs af sind søgte han i ungdomsårene en række vekslende beskæftigelser som bilsælger, forhandler og dørvogter ved en københavnsk variete m.m., indtil han 1942 fik stilling på Citroën-fabrikkerne i København. I denne stilling fik han lejlighed til en udstrakt småsabotage over for biler der af den tyske værnemagt blev indbragt til reparation.

1943 fik Schmidt kontakt med sabotageorganisationen Holger Danske og blev hurtigt en af dennes mest aktive og dristige sabotører med et første sabotageangreb netop mod Citroën-fabrikkerne. Derpå fulgte talrige andre aktioner, ligesom Schmidt snart påtog sig at deltage i likvideringen af stikkere. Hurtigt blev han stærkt eftersøgt – kendt i illegale kredse som Citronen - og han måtte en overgang tage til Sverige, men vendte inden længe tilbage for med enestående mod og dristighed at genoptage sin modstandsaktivitet der også kom til at omfatte arbejdet på at gennemføre illegale transporter til Sverige af stærkt eftersøgte personer. Under arbejdet havde han søgt at skjule sin identitet med skæg og briller samt iført sig politiuniform, men uvidende om den tyske aktion mod politiet den 19.9.1944 blev det netop uniformen der skulle blive hans skæbne. Han blev anholdt på gaden, søgte at flygte, men blev alvorligt såret, og under transport til tysk lazaret lykkedes det ham at skyde sin tyske vogter, hvorpå ambulancefolkene bragte ham til dansk hospital. Af frygt for tysk razzia blev han herfra viderebragt til en privat villa nord for København, men det lykkedes Gestapo at opspore hans tilholdssted, og skønt såret og sengeliggende forskansede Schmidt sig i soveværelset. Det kom til en voldsom ildkamp, hvorunder tyskerne måtte tilkalde forstærkninger, og da huset brød i brand måtte den nu hårdt sårede Schmidt forlade huset og blev uden for havedøren dræbt af byger af kugler. Under ildkampen var otte tyskere dræbt og mange sårede.

Familie

Født i København (Jac), død i Jægersborg, begravet i Mindelunden, Ryvangen.

Forældre: prokurist Johannes Haagen Schmidt (1870–1919) og Olga Amanda Petersen (1878–1952). Gift 29.10.1941 med Bodil Berg Jørgensen, født 10.5.1922.

Ikonografi

Tegn. af Jørn Glob efter foto (Fr.borg). Foto.

Bibliografi

Bent Demer: Bogen om Jørgen, Citronen, 1945.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig