Jens Christensen, 24.8.1899-24.7.1967, missionær, biskop. Født i Chicago, død i Viby J., urne på Viby kgd. C. der stammede fra en dansk udvandrerfamilie afsluttede sin teologiske uddannelse i New York 1921 og sendtes 1922 af et amerikansk missionsselskab til Indien, nordvest-grænseprovinsen. Her blev han gift med en dansk missionær, sygeplejerske Margrethe Rasmussen der 1920 var blevet udsendt af den såkaldte Teltmission, senere kendt under navnet Dansk Pathanmission. Fra februar 1926 blev C. Teltmissionens første mandlige missionær og virkede sammen med sin kone med bopæl i Mardan i grænseprovinsen indtil de af helbredsgrunde tog ophold i Danmark 1966. Under sit første hjemmeophold 1927 lærte C. sig dansk. Verdenskrigen betød at forbindelsen til Danmark blev totalt afskåret, og C. virkede en tid som rekrutteringsofficer i den indiske hær. Under sit mangeårige virke som missionær i grænseprovinsen og blandt pathanerne erhvervede C. sig et dybtgående kendskab til de lokale sprog, urdu og pashto, og til områdets kultur og traditioner. Han har formidlet oversættelser af teologiske og folkelige skrifter både til og fra pashto; væsentligst i denne sammenhæng er oversættelsen af Ny testamente som C. foretog i krigsårene, og som indbragte ham æresmedlemskab i Det britiske bibelselskab. 1949 udgav han en introduktion til islam som religion der vandt megen anerkendelse og udbredelse; den gentryktes 1959 i en bearbejdet udgave ved østerlandsmissionæren Alfred Nielsen. Også igennem sine korrespondancekurser for vordende missionærer fik C. stor betydning og virkede i det hele med stor flid igennem foredrag, prædikener og artikler for at vække forståelse for islammissionens nødvendighed. Nævnes bør her særlig de to bøger Trælkvindens søn, 1947 og Forargelsens Gud, 1956. Også over for muslimer tog han debatten op og søgte den åbne og ærlige konfrontation med en klar og kompromisløs luthersk kristendomstolkning som sit ståsted. - C. var en betydelig missionær, kritisk over for institutionsmission og ivrig for at holde fast ved "ordet alene". Hans missionsstrategiske målsætning var at søge dannet en uafhængig, pakistansk luthersk kirke der selv kunne tage missionsarbejdet op ifølge den forpligtelse der måtte påhvile enhver kristen kirke. Kirken blev dannet 1955, og C. blev dens første leder og biskop, bispeviet af den svenske lutherske biskop Johs. Sandegren fra Sydindien. I de følgende år opstod der betydelige spændinger i forhold til Dansk pathanmissions ledelse hvilket 1961 førte til et fuldstændigt brud mellem missionsselskabet på den ene side og kirken og C. på den anden side. Et støtteselskab fortsatte med at følge C.s arbejde og Pakistans lutherske kirke.

Familie

Forældre: telefoningeniør Christen C. (død ca. 1944) og Margrethe Poulsen (død 1947). Gift 6.1.1926 i Pakistan med missionssygeplejerske, jordemoder Ane Margrethe Rasmussen, født 4.12.1891 i Grønfeld, Mols, død 20.5.1982 i Århus (Ellevang), d. af væver Hans Marinus Rasmussen Nielsen (1859-94) og Marie Karoline Sørensen (1860-1946).

Bibliografi

N. J. Raid i Kristeligt dagbl. 26.7.1967. P. G. Lindhardt i Jyllandsposten 27.7.1967.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig