Jens Christian Djurhuus, 21.8.1773-29.11.1853, forfatter. Født i Nes præstegård, død i Kollafjørður, begravet sst. D. som ved sit giftermål havde fået en stor kongsgård i fæste var landskendt under navnet Sjóvarbóndin, dog vistnok mere som digter af episke og satiriske danseviser end som bonde. Emnerne til kæmpeviserne fandt han i danske oversættelser af islandske sagaer. Hans mest yndede kvad er Ormurin langi hvor han med Snorri Sturlasons Heimskringla som kilde levende skildrer slaget ved Svolder. I Sigmundarkvæði yngra og Leivur Øssursson besynger han to af hovedpersonerne i Føroyingasøga: Sigmundur der som norsk lensmand indførte kristendommen på Færøerne og hans svigersøn og politiske arvtager Leivur. Af hans satiriske viser er Páll i Leirvik den bedste og mest udbredte. Motivet er egentlig et gammelt sagn, men i et samtidigt indslag kritiserer han den kgl. monopolhandel i Torshavn. Fra en dansk oversættelse af John Miltons Paradise Lost fik han ideen til Púkaljómur som handler om syndefaldet. Versemålet, melodien og tildels navnet har han lånt fra en førreformatorisk islandsk salme, men sproget er en blanding af færøsk og dansk og virker mere anstrengt end inspireret.

Familie

Forældre: forpagter og hospitals-bogholder Johan Christian D. (1741–1815) og Marie Hansdatter Rønning (1741–1807). Gift 1797 i Kollafjøråur med Johanne Marie Jensdatter, født 1772 i Kollafjørdur, død 8.4.1855 sst., d. af kongsbonde Jens Dideriksen (død 1777) og Susanne Christiansdatter (død 1797).

Bibliografi

Chr. Matras: Føroysk bókmentasøga, 1935.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig