Jens Kjeldsen, 17.1.1858-21.2.1907, klædehandler. Født i Tokkekøbhus, Blovstrød sg, død i Kbh., begravet i Gentofte. K. voksede op i yderst fattige kår og måtte tidligt klare sig selv. I sine drenge- og første ungdomsår var han vogterdreng, arbejdsmand, søfyrbøder og sidst rejsende i tærskeværker indtil han havde samlet en beskeden kapital til starten af en handel med klæder (1886). Ved utrættelig energi og opfindsomhed og ved brugen af hidtil ukendte annonceringsformer der i et meget direkte sprog henvendte sig til kunderne og endog argumenterede med dem lykkedes det K. fra en ringe begyndelse at få oparbejdet en i sin art virkelig anselig forretning med hovedsæde i Vester Voldgade 5, Kbh. og med filialer i mange af landets købstæder. Uagtet K. i sin ungdom havde måttet savne enhver form for boglig uddannelse og heller ikke siden tilegnede sig mere end det højst nødtørftige på dette område nåede han som forretningsmand relativt vidt ved ihærdigt og på alle måder utraditionelt arbejde. Han var således en af de allerførste der tog filmen i reklamens tjeneste idet han 1905 lod Peter Elfelt optage filmen Den store Gevinst eller Klæder skaber Folk. Ved hans død overgik firmaet til et aktieselskab der 1936 afhændede forretningen.

Familie

Forældre: arbejdsmand Herman K. (1830–58) og Ellen Marie Sørensen Ottendal (gift 2. gang 1869 med arbejdsmand Rasmus Peter). Gift 25.6.1882 i Kbh. (Matth.) med Anna Swensson, født 6.10.1854 i Tolånga, Skåne, død 29.3.1910 i Ordrup, d. af landbruger Swen Månsson og Johanna Persdotter.

Bibliografi

Politiken 22.2.1907. Carl C. Christensen: J. K. A/S, 1926.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig