Jens Pedersen-Bjergaard, 26.3.1843-20.11.1930, fjerkræavler, landøkonomisk forfatter. Født i Søvind ved Horsens, død sst., begravet sst. P.-B. følte sig livet igennem præget af sit barndomshjem hvor gammeldags bondeskik blev holdt i hævd, og aftenerne udfyldtes af husflid og højtlæsning; han skrev herom Minder fra et Bondehjem i Jylland. Fjorten år gammel kom han i handelslære under meget utilfredsstillende forhold, men holdt dog den femårige læretid ud, gik 1862-63 på et handelsakademisk kursus i Kbh. og var derefter kommis i nogle år indtil han 1866 rejste til USA. I de ti år han tilbragte her førte han et meget omtumlet liv der for hans åbne og modtagelige sind blev rigt på oplevelser som han har skildret i bogen Et Ungdomsliv i Bølgegang. Hinsides Atlanten 1866-76. Hans helbred blev svækket af malaria og han måtte 1876 forlade en god stilling i et frøhandelsfirma og handelsgartneri og rejse tilbage til Danmark hvor han begyndte en indførsel af og forsøg med forædlede amerikanske kartoffelsorter i tilknytning til markfrøkontoret i Kbh. og skrev en lille vejledning, Kartoffelavlen i Danmark, 1877. Men snart efter kastede han sig over fjerkræavlen som på denne tid betragtedes som et underordnet bierhverv, som regel drevet meget primitivt. Under mange vanskeligheder begyndte han 1879 indførsel af racefjerkræ fra USA, særlig tværstribede Plymouth Rocks som blev grundlæggende for denne races udbredelse i Danmark og i det øvrige Nordeuropa, men også brune italienere, wyandotter og pekingænder. Ved siden af sit store praktiske arbejde der fik grundlæggende betydning for fjerkræavlens udvikling i Danmark, udfoldede han en omfattende og værdifuld faglig forfattervirksomhed der i vide kredse spredte oplysning om fjerkræavlen. Foruden en del mindre skrifter udgav han Praktisk Vejledning i Fjerkræavl, 1888, Hønsegaarden, 1895 og Vort Fjerkræ, 1901 (3. udg. 1925) som oversattes til flere sprog og fik stor udbredelse i Nord- og Mellemeuropa. Raceavlen fik et værdifuldt hjælpemiddel i hans Dansk Fjerkræ-Standard, 1908 og i Skandinavisk Fjerkræ-Standard, 1924 som han udarbejdede i sin høje alderdom med energi og kyndighed. Han redigerede Pedersen-Bjergaards Fjerkræavls- og Binæringstidende I-IX, 1913-21 og ydede herigennem også en interesseret støtte til udviklingen af forskellige af landbrugets binæringer. 1887-1921 virkede han for udførsel af dansk havefrø. Hans gerning var præget af en varm interesse og iver efter at tjene sin sag, hvad han yderligere tilkendegav ved oprettelsen 1913 af et legat til opmuntring af særlig fremragende virksomhed inden for fjerkræavl og landbrugets binæringer. Efter i en lang årrække at have boet i Kbh. tilbragte han sine sidste år i sin fødeby Søvind.

Familie

Forældre: gådejer Peder Sørensen (1797-1866) og Christiane Hansdatter (1812-1902). Ugift.

Bibliografi

J. P.-B.: Minder fra et bondehjem i Jylland, 1893. Samme: Et ungdomsliv i bølgegang. Hinsides Atlanten 1866-1876, 1917 (erindr.). – E. Elm i Tidsskr. for fjerkræavl LII, 1930 657f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig