Jesper Baltzersen Kønechen

Artikelstart

Jesper Baltzersen Kønechen, Jesper Baltzersen Kønechen (Kiim), 9.8.1629-26.9.1715, religiøs sværmer. Født i Kbh, død i Lübeck. Da K.s far ved sin død efterlod sin familie i stor armod, tog biskop Jesper Brochmand sig af K. og hjalp ham til at blive student 1647. Siden var han i en række år huslærer i forskellige ansete huse. Selv studerede han flittigt og erhvervede sig et meget grundigt kendskab til Bibelen; tillige optrådte han som dansk og latinsk poet. Under påvirkning af Niels Svendsen Chronich og andre separatister og ved læsning af tyske skrifter der gik i samme retning, dannede han sig en religiøst bestemt livsanskuelse i henhold til hvilken han fordømte krigstjeneste og optrådte mod kristnes udøvelse af verdslig øvrighedsmagt. Da alle forsøg på at bringe ham på andre tanker strandede blev han 1663 efter Frederik IIIs ordre indstævnet for det akademiske konsistorium som dømte ham til relegation for stedse og indstillede ham til kongens nåde eller unåde. Ifølge kgl. befaling blev han efter nogen tids fangenskab frigivet mod forpligtelse til at rømme kongens riger og lande. Han drog nu først til Skåne og siden til Holland hvor han i Amsterdam ernærede sig ved børneundervisning og korrektør-arbejde. Også her optrådte han som indehaver af et universelt apostelkald til at forene alle kristne til en fælles bekendelse og til at stifte fred mellem folkene og bringe Det nye testamentes kristendom tilbage til jorden. 1677 gjorde han et forsøg på at vende tilbage til Kbh.; men da det atter kom til sammenstød mellem ham og præsterne fik han på ny tilhold om at rømme landet. Han drog nu til Lübeck hvor han ernærede sig som auktionsholder. Men hans urolige ånd fandt ikke hvile. Han lå i bestandig strid med præsterne, og der blev holdt kollokvier og forhandlinger med ham i det uendelige. Sine særmeninger har han fremsat i en række småskrifter på dansk, latin, hollandsk og tysk.

Familie

Forældre: Baltzer K. (død 1645). Gift i Lübeck med Lucia Pasche, døbt 9.1.1657 i Lübeck, d. af købmand Jost P. og Garderut.

Bibliografi

Saml. til Danm.s hist. under kong Fr. III, udg. P. W. Becker I, 1847 264f. – C. H. Starckius i Dänische Bibliothec VIII, 1746 663–74. H. F. Rørdam i Kirkehist. saml. 2. r.III, 1864–66 225–61: samme sst. 3.r.VI, 1887–89 565–71. P. S. Vig sst. 5.r.II, 1903–05 767.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig