Jette Hecht-Johansen, Jette Ellen Stampe Hecht-Johansen, 8.12.1921-8.6.1999, landsretssagfører. Jette Hecht-Johansen blev student fra Skt. Knuds gymnasium 1941 og studerede derefter medicin, hvorved hun kom i forbindelse med "Frit Danmark"s lægegruppe og blev aktivt engageret i modstandsbevægelsen. Hun blev i oktober 1943 taget af Gestapo, men udleveredes senere til det danske politi som efter en afhøring løslod hende "ad bagdøren", hvorefter hun kom til Sverige hvor hun en tid fortsatte sit medicinske studium.

Efter at have fået tilladelse til at vende tilbage lykkedes det hende – efter et mislykket forsøg i robåd – at komme over Øresund med en svensk fisker, og hun arbejdede herefter illegalt og tog bl.a. flere gange som kurér til Sverige. Hun traf under dette arbejde sin senere mand der var kommet som faldskærmsmand fra England.

Efter kapitulationen genoptog hun sit studium, men fandt senere dette vanskeligt foreneligt med sit arbejde i hjemmet med børnene og skiftede derfor til jura. Hun blev juridisk kandidat 1954 og var derefter ansat i Forsorgsselskabet og senere som fuldmægtig, sidst hos overretssagfører Frants Dragsted, hos hvem hun fik lejlighed til at arbejde som forsvarer i straffesager. 1962 nedsatte hun sig selvstændigt og fik 1965 beskikkelse som forsvarer i offentlige og beneficerede sager. Som sådan fik hun hurtigt ry for stor dygtighed, og navnlig en række store nævningesager bidrog til at placere hende som vor førende advokat inden for dette vanskelige og stærkt nervebelastende speciale. Hendes evne til at engagere sig i sagerne, til at gennemføre et omhyggeligt opklarings- og afhøringsarbejde og til en klar og indtrængende procedure førte gang på gang til frifindelser i meget komplicerede sager. Blandt de uhyre mange sager hvori hun var beskikket som forsvarer har omkring 30 været nævningesager om drab, røveri m.m. Adskillige af disse påkaldte sig i høj grad offentlighedens opmærksomhed som fx skyldspørgsmålene i "Storstrømsagen" hvori tiltalte frifandtes for at have kastet sin hustru ud fra broen, i "Narkosagen" hvori de tiltalte politifolk frifandtes for at have givet "stoffer" til de i en narkosag tiltalte personer, og i en sag hvori en tiltalt politimand frifandtes for drabet på en "intim"-massøse. Også på andre af advokatgerningens felter, herunder i det kollegiale organisationsarbejde, gjorde Jette Hecht-Johansen en betydningsfuld indsats.

I 1991 i en alder af 70 deponerede hun sin advokatbeskikkelse i Justitsministeriet. 1982-84 var hun formand for Teaterrådet. Jette Hecht-Johansen modtog 1984 Ebbe Muncks hæderspris.

Familie

Jette Hecht-Johansen blev født i Rønninge.

F: pastor Anders Jensen (1891–1970) og Elisabeth Stampe-Andersen (1889–1973). Gift 1. gang 7.9.1944 i Rønninge med direktør, cand. jur. Johan Erik Hecht-Johansen, født 30.3.1920 på Frbg., s. af overlæge, dr. med. Axel Hecht-Johansen (1894–1970, gift 2. gang 1936 med Kirsten Lehn-Schiøler, 1904-95) og Astrid Thora Christiane Nissen (født 1895). Ægteskabet opløst. Gift 2. gang 3.2.1982 på Frbg. (b.v.) med Sam Besekow.

Ikonografi

Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig