Joachim Dietrich Cappel, 3.2.1717-4.2.1784, apoteker, kemiker. Født i Wismar, død på Joachimsdal ved Østerport i Kbh., begravet sst. (Petri). C. kom efter skolegang i Wismar i lære på et apotek i Riga. Efter ansættelse på det kejserlige apotek i Skt. Petersborg og på apotek i Halberstadt i Sachsen kom hen 1742 til Kong Salomons apotek i Kbh. efter opfordring af indehaveren, apoteker Bernhard Hagen. Efter dennes død 1747 blev C. bestyrer af apoteket efter at have absolveret examen chemicopharmaceuticum og fungerede som sådan indtil han 1756 blev udset til Det kongelige Frederiks hospitals første apoteker. Han indrettede med Frantz Henrich Müller som medhjælp apoteket på smuk og hensigtsmæssig måde, men han fik til nogen personlig skuffelse kun status som forpagter af apoteket som blev kgl. Frederiks hospitals privilegium.

C. var en meget dygtig farmaceut der både som lærer for sine medarbejdere i apoteket og som videnskabsmand fik betydning for sin samtid og eftertid. Han blev kaldet til at deltage i Collegium medicums arbejde med en ny farmakopé; resultatet heraf blev Pharmacopoea Danica, 1772 og for sin indsats fik C. 1780 rang af Doctor medicinae. Som anerkendelse af sine naturvidenskabelige, fortrinsvis kemisk-mineralogiske arbejder blev han allerede 1769 medlem af Videnskabernes selskab. Mest kendt er C. vel for sine forsøg på transformation af sølv til guld, hvilket en overgang, mirabile dictu, så ud til at være lykkedes for ham. C. opnåede ved sin apoteksvirksomhed også økonomisk succes, og resultatet heraf satte ham i stand til at stifte de to store, stadigt eksisterende legater, rejselegatet Stipendium Capellianum og det Cappelske pensionslegat. C. efterlod sig ved sin død en betydelig naturvidenskabelig samling og en meget stor bogsamling; begge solgtes ved auktion hvorover der foreligger auktionskatalog trykt i 1785.

Familie

Forældre: købmand og brygger Joachim C. (død 1729, gift 1. gang med Anna Emerentia Schäfer, død 1712) og Maria Catharina Junge. Ugift.

Ikonografi

Mal. af G. M. Fuchs, 1764 (Kbh.s univ.). Andre malerier (Farmaceutisk læreanstalt, Kbh.s univ.).

Bibliografi

S. M. Trier i Archiv for pharmaci og technisk chemi XVI, 1862 40-47. C. Nyrop: Det kgl. Frederiks hospitals apotekere, 1917 11-54 171-81. Fr. H. Müller i Pers. hist. t. 8. r. III, 1924 197-201. E. Dam og Aa. Schæffer: Danske apotekers hist. II, 1928 311-14. Sv. Å. Schou i Archiv for pharmaci og chemi LXXV, 1968, II, 781-813.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig