Johan Ettersen, d. 1652, købmand, industridrivende. E. var indvandret hollænder og omtales første gang i danske kilder 1615. I hvert fald fra 1620 var han bosat i København hvor han købte gård på Gammelstrand og senere flere udlejningshuse og grunde. E. fik Christian IVs støtte til toldfri import af et vareparti, og i løbet af få år blev han leverandør til kronen af huder, læder, skind, klæde, klipfisk, tagsten, krudt og tran. Især i 1630erne var hans handel med staten betydelig, og han havde medarbejdere i tyske og hollandske byer. I dansk erhvervsliv kom han dog til at spille en særlig rolle som producent. 1628 fik han privilegium på at drive hvalfangst ved den nordnorske kyst, og i 1630erne udsendte han skibe fra Holland på hvalfangst. E. samarbejdede i 1634 med Islandske Kompagni, og efter et brud med dette gennemførte han sammen med sin svigerfar endnu et togt der førte til beskyldninger mod ham for at have jaget uden for det ham tildelte havområde til skade for andres ret. E.s interesse for arktiske varer førte til medlemskab af et københavnsk kompagni der havde planer om at besejle Grønland. I 1633 forpagtede E. kongens farveri på Vandkunsten og samme år Strandmøllen der var indrettet til at valke klæde forarbejdet i tugthuset. 1636 købte han et andet farveri i København. Størst betydning fik det at han 1643 indrettede papirmølle på Strandmøllen hvortil han flyttede. Fra 1647 afhændede han sine ejendomme i København. På Strandmøllen fik E. tyske papirmagere til at forarbejde papiret der blev fremstillet med de kgl. cifre som vandmærke. Med sikkerhed kan identificeres et F 3 i kronet skjold og med sandsynlighed et kronet C 4. I 1650 blev Strandmøllen beskadiget af for stærkt vandpres i Mølleåen, og det førte til den sidste af en række retssager der blev rejst af eller mod E. Han døde uden formue og uden at have nået at genopbygge Strandmøllen.

Familie

2. gang (?) med Mette Iversen, d. af renteskriver Kristoffer I., Kbh.

Bibliografi

C. Nyrop: Strandmøllen, 1878. Aksel E. Christensen i Industriens hist. i Danm., udg. Axel Nielsen I, 1943 (fot. optr. 1975). Sune Dalgård: Dansk-norsk hvalfangst 1615-1660, 1962. Ebba Waaben i Lyngbybogen 1970-71,1972 5-71.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig