Johan Henrik Freithoff, 1713-24.6.1767, violinist, komponist. Født i Kristianssand, død i Kbh. En snes år gammel drog F., der sagtens allerede som barn har fået sine musikalske evner uddannet, på en lang rejse. Selv om han åbenbart på denne i vid udstrækning dyrkede musik havde den dog ikke karakter af egentlig musikalsk studierejse, og da han 1742 atter nåede tilbage til sin fødeby efter at have besøgt endog Smyrna og Konstantinopel søgte han da heller ikke nogen musikerstilling, men prøvede at blive knyttet til civiladministrationen. Det lykkedes ikke i første omgang, og 1744 er det som violinist han gør sig bemærket efter at være søgt til Kbh. S.å. knyttedes han som ekstraordinær hofviolon til hofkapellet – uden forpligtelse til egentlig orkestertjeneste, men med den opgave at pryde hofmusikken ved sit efter samtidige udtalelser blændende violinspil. 1745 fik han sit ønske om en stilling i centraladministrationen opfyldt og blev sekretær i det danske kancelli samtidig med, at han beholdt sin stilling som hofviolon der med tiden skulle indbringe ham kapelmestergage. F.s liv synes ikke at have været begivenhedsrigt i det ydre, men den musikbegavede og sprogkyndige mand fik et stort virkefelt. Han oversatte engelske bøger og kendes også som forholdsvis produktiv komponist. Til adskillige af stykkerne på den 1748 genåbnede skueplads komponerede han musikken, og af forskellige kammermusikværker kender man ham som instrumentalkomponist. Bevaret er solosonater for violin og fløjte med stærkt virtuost indslag og triosonater holdt i en let, underholdende stil. Som gennemdannet personlighed og musiker af virtuost format nød han sin samtids ubetingede beundring. F.s bevarede kompositioner (orig. i Kgl. bibl., Kbh. og Musikaliska Akad., Sth.) er udg. af B. Kortsen i Bergen, 1973.

Familie

Forældre: musiker Balthazar F. og Johanne Catharine Snemann. Ugift (?).

Bibliografi

Erling Winkel i Nord. musikkultur, 1954, nr. 1 49 (om slægten F.). Torben Krogh i Musikhist. arkiv I, 1931-39. Erling Winkel i Levende musik I, 1942 109-17. Bjarne Kortsen: J. H. F. Man and music, Bergen 1972.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig