Johanne Siegumfeldt, Johanne Hendrine Marie la Cour Siegumfeldt, 16.2.1868-11.3.1953, væver. Født i Hjørring, død i Lundtofte, begravet på Hasle kgd. ved Århus. S. var blandt pionererne inden for nyere dansk håndvævning der tog sit udgangspunkt i traditionelle danske bondevævninger. Hun var en sikker teoretiker og en dygtig håndværker og kunne som sådan analysere og omsætte de gamle mønstre og teknikker til nutidsprægede stoffer med en kvalitet der skabte respekt om håndvævning. Hun videregav sin store viden gennem undervisning og udgivelse af bøger, og hendes møbelstoffer blev til i samarbejde med tidens førende arkitekter og møbelsnedkere. Som kunsthåndværker deltog hun i udstillinger både her i landet og i Norge og Sverige. – 1887 kom S. til Askov højskole som lærer, og året efter tog hun til Sverige sammen med sin moster Jenny la Cour for at studere håndarbejde. Det blev imidlertid vævning der optog dem, og de etablerede året efter de første kurser i Askov væveskole. Et par år efter fik eleverne støtte fra Dansk husflidsselskab, og kurserne blev videreført i dette selskabs regi. 1895 rejste S. til Finland og fik her kendskab til kontramarchvæven som hun introducerede i Danmark, og som blev af stor betydning for hende i arbejdet med de gamle bondevævninger fordi de ofte kræver mange skafter. 1897 udgav S. sammen med Jenny la Cour Vævebog for Hjemmene. Vejledning i praktisk Vævning og Kunstvævning. Med mange Tegninger, Mønstre og Tøjprøver. I denne bog blev der givet anvisning til opsætning af en væv hvilket ikke fandtes i tidligere udgivne vævebøger. Bogen blev da også meget udbredt, ikke alene her i landet, men tillige i Norge, Sverige og Tyskland. 1916 udgav de Dansk Husflidsselskabs Vævebog. Da Dansk husflidsselskab 1913 oprettede institutionen Vævestuen blev S. den daglige leder, og hun gjorde her et banebrydende arbejde. Hendes mange prøvevævninger fra Vævestuen ejes nu af Selskabet til håndarbejdets fremme hvori Vævestuen senere indgik. – 1917 startede S. egen vævestue, først i København, siden i Kolding hvor hun i 11 år havde et samarbejde med væver Georg Jensen. Her fortsatte hun tillige med vævning af de såkaldte beiderwand-tæpper. Hun ophørte med egen vævestue 1933.

Familie

Forældre: residerende kapellan i Hjørring, senere sognepræst i Soften og Foldby Markus Anton S. (1827–1913) og Dorothea la Cour (1834–94). Ugift.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

L. F. la Cour: Slægten la Cour, 1917 130. Karen Lund i Håndarbejdets fremme, 1944 535–39. M. K. Paulli Andersen i De danske tekstilerhverv I, 1965 318–21.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig