Jytte Abildstrøm, Jytte Laila Zabell Abildstrøm Mygind, 25.3.1934, skuespiller, teaterdirektør. Født i Kbh. A. er uddannet som tresproget korrespondent. Efter optræden i studenterrevyer debuterede hun som skuespiller i en sommerrevy 1957. I de følgende år deltog hun i Cirkusrevyen og Helsingørrevyen, men spillede også seriøst teater. Endvidere begyndte hun at interessere sig for dukketeater. Hun bearbejdede tekster, skabte og førte selv dukkerne og har siden taget initiativ til gæstespil med udenlandske skyggespil og dukketeatergrupper. En stor indsats har hun gjort for børne- og ungdomsteatret. Teksterne kan (ofte i samarbejde med Jytte Hauch-Fausbøll) være hentet fra eventyr eller Bibelen, men unddrager sig det politiske tema. Med troen på et bedre liv gennem teatret har A. med utrættelig flid og stor kreativitet spredt kunst ud i unges hverdag gennem sit opsøgende teater. Siden 1970 har A. været direktør for Riddersalen og her lavet fantasifuldt teater også for voksne. Succes'erne Svend, Knud og Valdemar, 1970 og Kong Ubu, 1971 er fx fulgt op af Brylluppet på Eiffeltårnet, 1981 og Gustav Wieds Skærmydsler, 2003 som alternativer til det gængse teater. I 1977 blev Riddersalen inddraget i den storkøbenhavnske landsdelsscene og herved sikret bedre økonomi. A. er en af vore få kvindelige klovner. Hendes komiske talent udfolder sig bedst når hun benytter parodiske elementer. Undertiden har hendes forestillinger manglet stramning og været hæmmet af ufuldstændig skoling. Men lige så ofte har den originale fantasiskaben givet en forrygende virkning på publikum. A. er flittigt brugt i TVs børne- og ungdomsudsendelser, hun spillede bl.a. moderen i TV-serien Sonja fra Saxogade, 1968-69. A. var på gæstespil i Japan med sit børneteater i 1974.

A. har medvirket i en lang række film hvor hun har spillet mindre roller, bl.a. i Hannibal & Jerry, 1997. I Flyvende farmor, 2001, har hun hovedrollen som farmoren. A. er en fortaler for økologi og Riddersalens værksteder blev i slutningen af 1990'erne indrettet som et byøkologisk center. Hun har bl.a. fået Fr. Schybergs mindelegat 1971, Horsens teaters teaterkat 1973, Frederiksborg kulturcenters kunstnerpris 1974, PH-prisen 1976, LOs kulturpris 1980, Niels Matthiasens mindelegat 1982, Danske børnevenners pris 1983, Statens kunstfonds livsvarige ydelse 1995, Wilhelm Hansens hædrslegat, Teaterpokalen 2003 og Bikubens hæderspris 2010.

Familie

F: prokurist, senere varemægler Harry A. (1904-2002) og Marguerithe Betsy Malany Esther Andersen (født 1905).

Udnævnelser

R. 1990.

Ikonografi

Tegn. af H. Bendix (Kgl.bibl.). Foto.

Bibliografi

J. A.'s erindringer: Mor som pige. Jytte Abildstrøms erindringer fortalt til Iben Danielsen, 2003.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig