Kjeld Holmen, Kjeld Axel Holmen, 21.4.1921-20.12.1974, botaniker. Født i Borup, Randers amt, død i Virum, bisat Sorgenfri kgd. H. tilbragte sin barndom og første ungdom på sin fars gård Kobbersholt i Vendsyssel hvor han lærte den danske flora at kende og fik interesse for mosserne. 1940 blev han student fra Hjørring og 1947 cand.mag. i naturhistorie og geografi med speciale i mosser. Inden eksamen havde han fået lejlighed til at komme på ekspedition til Grønland, og 1947–49 deltog han i Dansk Pearylandekspedition med en overvintring i Jørgen Brønlunds fjord. 1949 blev han videnskabelig medarbejder ved Botanisk museum og 1962 tillige lektor i arktisk botanik ved Kbh.s univ. På museet fik han til opgave at passe mosherbariet og det arktiske herbarium, men med tiden blev arbejdet i mosherbariet og bearbejdelsen af hans egne rige indsamlinger så stort at det arktiske karplanteherbarium måtte overlades til andre. Men forinden havde han organiseret arbejdet i Grønlands botaniske undersøgelser som på Thorvald Sørensens initiativ oprettedes 1962 med eget budget. 1973 blev H. medlem af kommissionen for videnskabelige undersøgelser i Grønland, og han deltog i redaktionen af Meddelelser om Grønland. Blandt hans publikationer om grønlandske karplanter kan nævnes Cytological studies in the flora of Peary Land, 1952 og The vascular piants of Peary Land, 1957. Samme år udkom første udg. af Grønlands flora som resultat af hans samarbejde med Tyge Böcher og Knud Jakobsen.

H.s arbejde med danske mosser i samarbejde med amatører og studerende har ført til at de danske mosser er vel undersøgt, således at han kunne sætte udarbejdelsen af en ny dansk mosflora i gang. Floraens første bind fra 1976 er tilegnet mindet om H. Han var ligeledes blandt stifterne af Nordisk bryologisk forening og initiativtager til udgivelsen af tidsskriftet Lindbergia som udgives i samarbejde med hollandske bryologer. I udlandet er H. kendt som førende blandt kendere af arktiske mosser og han samarbejdede med amerikanske bryologer om udgivelse af en arktisk mosflora. Arbejdet fortsættes af flere af hans elever. Som lærer var H. særdeles inspirerende og hans kurser og ekskursioner var forberedt med duplikeret materiale som var så værdifuldt at det er blevet meget anvendt af mosforskere i udlandet. Han var altid parat til at dele sin store viden med andre og glad for en faglig diskussion.

Familie

Forældre: proprietær Kai Axel H. (1894–1962) og Ellen Sida Krog-Meyer (1894–1974). Gift 9.12.1950 i Kbh. (b.v.) med lektor, cand.mag. Kamma Elisabeth Schmidt Sørensen, født 22.8.1927 i Læborg, d. af lærer Marius Schmidt S. (1894–1957) og Marie Eleonora Kristine Jensen (1896–1969).

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

M. Skytte Christiansen i Bot. t. LXX, 1975 190–92. E. Warncke i Lindbergia III, s.å. 115–17 (m. bibliografi). W. C. Steere i The bryologist LXXVIII, Lafayette, La. s.å. 240f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig