Kristian Nielsen, 20.6.1924-19.11.1971, sekretariatsleder. Født på Medumgård, Ølgod, død i Malt, begravet Malt kgd. Efter en praktisk landbrugsuddannelse blev N. elev på Ladelund landbrugsskole 1945 og tog derefter på landbohøjskolen, hvorfra han dimitteredes som agronom 1950. Efter en sommer som assistent i Kolding omegns landboforening var han landbrugslærer ved Hammerum landbrugsskole 1950-51 og derefter en kort tid assistent ved Foreningen af jydske landboforeninger. Efteråret 1951 blev han ansat som landbrugslærer ved Ladelund landbrugsskole og tiltrådte samtidig stillingen som konsulent i planteavl og ungdomsarbejde for egnens landøkonomiske foreninger. Hans dygtige og inspirerende indsats i denne ansete dobbeltstilling bevirkede, at han 1961 blev udpeget til sekretariatschef for De samvirkende danske landboforeninger. N. ydede her et stort bidrag til udvidet samarbejde inden for landbrugsorganisationerne og blev igangsætter på en række områder. Han tog således initiativet til oprettelsen af Landbrugets samråd for forskning og forsøg, ligesom han var initiativtager til en tiltrængt systematisering og udbygning af landmandsuddannelsen der resulterede i indførelsen af det grønne bevis. N. var også stærkt optaget af sammenhængen mellem forskning, uddannelse og rådgivning og ledede etableringen af efteruddannelsesinstitutionen Tune landboskole i kombination med landbrugets informationskontor, ligesom han var med til at iværksætte landbrugets oplysnings- og konferencevirksomhed. 1966 vendte N. tilbage til Ladelund landbrugs- og mejeriskole som forstander og blev samtidig formand for Foreningen af danske landbrugslærere, hvor hans organisatoriske evner blev udnyttet i forbindelse med den nyordning af landbrugsuddannelsen og landbrugsskolernes forhold som udviklingen havde nødvendiggjort. N. fortsatte også iøvrigt sin organisatoriske indsats og var ved sin bratte død 1971 formand for Kolding omegns landboforening, for Landbrugets informationskontor og Tune landboskole samt for Egtved afkomsprøvestation som han havde været med til at etablere. Han havde været medlem af bestyrelsesrådet for Det kgl. danske landhusholdningsselskab siden 1968. N. var medarbejder og -forfatter ved flere lærebøger til landbrugsskolen.

Familie

Forældre: gårdejer Knud Peter Medum N. (1880-1947) og Birtha Kirstine Nielsen (1890-1968). Gift 30.5.1952 i Læborg med Magny Hedeager, født 15.5.1926 på Mølholm, Læborg sg., d. af gårdejer Kristen H. (1891-1978) og Thora Nedergaard Hvelplund (født 1900).

Bibliografi

Jørgen Skovbæk i Ugeskr. for agronomer CXVI, 1971 1009f. Tage Hansen i Ladelund elevforen.s årsskr. 1972 3-6.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig