Lis Groes, Anne Lisbeth Groes, 2.11.1910-12.3..1974, handelsminister. Født i Kbh. (Skt. Johannes), død sst. (Sions), urne på Månebjerg kgd. G. gjorde sig som student bemærket ved som 18-årig at vinde en stor konkurrence i veltalenhed og ved at blive studenterrådsformand. Derefter var hun, som hun selv anfører, husmor. Hun var blev cand.polit. 1935 og havde et par år været sekretær i invalideforsikringsretten. Mens G. var husmor knyttede hun forbindelse til kvindebevægelsen og var en af de første der formulerede en forbrugerpolitik. 1943 kom hun ind i Dansk kvindesamfunds hovedbestyrelse, var 1958-64 landsformand, og 1949-53 formand for danske husmødres forbrugerråd, forløberen for det senere forbrugerråd. – G. var på dette tidspunkt nok kendt i offentligheden. Snævrere kredse vidste også, at hun var socialdemokrat -hun var en af bidragyderne til Julius Bomholts programskrift Mennesket i centrum, 1953. Det var imidlertid en stor overraskelse da hun i efteråret 1953 blev udnævnt til handelsminister i ministeriet Hedtoft II, en post hun fortsatte på i ministeriet H. C. Hansen I til dets afgang maj 1957. Ved udnævnelsen fæstede offentligheden sig ved at hun var mor til ni børn, at hun røg cigarer, at hendes mand var førstedirektør i FDB, og ved at hun var formand for forbrugerrådet. I hvert fald de to sidste omstændigheder fremhævede erhvervslivet som betænkelige for en handelsminister. Det viste sig dog hurtigt at det ingenlunde var nogen belastning. G. var en administrator der kunne få tingene til at glide, og på ministerposten høstede hun gavn af den egenskab der havde kendetegnet hende fra de unge år: evnen til med et varmt smil at appellere til forhandlingspartnernes vilje til at nå frem til et resultat. Den største sag der lå for i handelsministeriet i G.s tid var gennemførelsen af trust- og monopollovgivningen. Hun fremsatte loven om tilsyn med konkurrencebegrænsning i samlingen 1953-54; men den blev først gennemført 1955 og da – under G.s sygdom – med J. O. Krag som fungerende handelsminister. Det var imidlertid G. der havde gjort det politiske og saglige forarbejde som muliggjorde et bredt forlig om den ellers ret kontroversielle lovgivning. Efter at være trådt tilbage som minister blev G. som nævnt formand for Dansk kvindesamfund og fortsatte i folketinget til 1971 – hun var kommet ind som stedfortræder 1960. I disse år var det fortsat virksomheden som forbrugertalsmand der placerede hende i offentligheden. Hun var med i redaktionskomiteen for forbrugerbladet Tænk og var fra 1968 til sin død på ny formand for forbrugerrådet efter en reorganisering af dette. 1973 blev hun formand for EF-forbrugerkomiteen, men var allerede da stærkt medtaget af sygdom og nåede kun at deltage i få møder.

Familie

Forældre: skoleinspektør Signe Andrea Tørsleff (1879-1975). Gift 15.10.1936 på Frbg. (b.v.) med direktør, cand.polit. Ebbe C, født 9.6.1910 i Kbh. (Helligånds), s. af grosserer Niels Christian Groes-Petersen (1874-1944) og Eva Tidemand (1882-1949).

Ikonografi

Afbildet på karikatur af Bjarne Laursen, 1974 (Amalienborg). Foto.

Bibliografi

Verdens gang VIII, 1954 128. Kirsten Gloerfelt-Tarp i Kvinderne og valgretten, 1965 204-07. Poul Moller i Berl. tid. 13.3.1974.Jyllandsposten s.d. Demokraten s.d.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig