Loulou Lassen, Louise Annette Emilie Lassen, 20.9.1876-6.5.1947, journalist. Født på Frbg, død i Kbh. L., hvis farmor var søster til Tivolis grundlægger Georg Carstensen, voksede op i et hjem med udprægede franske interesser. Hun undervistes i hjemmet og kom aldrig i skole. Et års tid besøgte hun et kursus og tog i 15-årsalderen præliminæreksamen. Årene derefter opholdt hun sig i Paris for at uddanne sig litterært og journalistisk. Hun ville være professionel journalist, skønt hidtil ingen dansk kvinde havde valgt journalistikken som levevej. 1899 debuterede L. med en korrespondance fra Paris til Dannebrog der straks førte til hendes ansættelse ved dette blad. Hun blev således i Danmark den første kvinde der tog arbejdet op i en bladredaktion, jævnsides og jævnbyrdig med de mandlige journalister. L. var knyttet til Dannebrog i en halv snes år, men 1910 ophørte bladet med at udkomme. Startet som organ for venstre i hovedstaden og i opposition til Politiken overlevede Dannebrog ikke længe P. A. Albertis fald. Men Henrik Cavling der havde haft øje for L.s store journalistiske talent, knyttede hende omgående til sit blad, og gennem godt 35 år frem til sin sygdom og død forblev L. en af Politikens mest fremtrædende medarbejdere. – Hendes mest betydningsfulde indsats i den danske presses udvikling var behandlingen af det såkaldte "lægestof", sygdomme, medicinske fremskridt, hospitalsforhold etc., områder der siden har fået en stor plads i aviserne. L. blev her en pioner, for da hun begyndte var det noget der ikke blev synderligt behandlet i pressen, og i lægeverdenen gav populariseringen længe anledning til afstandtagen og misbilligelse. Men L. overvandt ved med grundig flid at sætte sig ind i sine emner lægeverdenens modstand, samtidig med at hun vandt læsernes gunst ved sin journalistiske evne til en for bredere kredse forståelig fremstillingsform. Med årene blev hun en autoritet på sit område med betydelig indflydelse også på administrative og personelle afgørelser. Gennem mange år var L. også redaktør af rubrikken Dag til Dag i den tid dette gadespejl af det københavnske døgn endnu havde en fremtrædende plads i hendes avis. Hun har under sit pigenavn udgivet en roman Det evigt kvindelige, 1902, og øvet noget af en litterær bedrift ved en fortræffelig oversættelse af Guy de Maupassants værker i 28 bind, 1903–12.

Familie

Forældre: forfatter og journalist Ulrich Paoli (Paul) Marcussen (1848–1906) og Rose (Rosalie) Trier (1854–98). Gift 2.1.1904 i Kbh. (De gamles by) med journalist Alfred L., født 9.12.1877 i Auning, død 14.12.1931 på Frbg., s. af købmand, senere handelsfuldmægtig i Slagelse Jens Anders L. (1849–85) og Caroline Laurine Thoresen (1858–1926, gift 2. gang med købmand i Århus Frederik Andersen). Ægteskabet opløst 1924.

Bibliografi

Politiken 6.7.1947. Erik Olaf-Hansen i 100 publicister, red. Paul Hammerich og Bent A. Koch, 1980 69–72.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig