Marie Holst, Marie Kirstine Sofie Holst, 5.12.1866-18.2.1917, lægemissionær. Født på Virkelyst i Seest sg, død i Mardan ved Indiens nordvestgrænse, begravet sst. Efter at have oplevet en kristelig vækkelse blev H. uddannet på diakonissestiftelsen på Frbg. og derpå i London School of Medicine for Women. 1896 tog hun lægeeksamen i London, blev dr. med. i Bruxelles og rejste s.å. til Sydindien for at arbejde på et missionshospital i Bangalore under Church of England Zenana Missionary Society. 1898 overtog hun ledelsen af et kvindehospital i Peshawar i Nordvestgrænseprovinsen. Adskillige af hendes patienter her hørte hjemme i Afghanistan, og derved blev hendes tanker rettet mod dette store, fanatisk muhamedanske land. For at forberede missionen i det egentlige Afghanistan begyndte hun en "teltmission" (ɔ: en omrejsende lægemissionsvirksomhed) i det tilgrænsende Peshawardistrikt. Under et ophold i Danmark 1902–03 vandt hun venner for denne plan, og Dansk missionsselskab tilbød at udrede hendes løn. Efterhånden som hendes ambulante lægegerning blev mere kendt og skattet i de urolige grænseegne blev der brug for et rigtigt hospital. 1907 dannedes i Danmark et udvalg som skaffede de fornødne penge så at der kunne opføres et kvindehospital uden for byen Mardan. 1909 blev udvalget omdannet til en permanent komité med professor Chr. Saugman som formand, og missionen fik sit eget blad, Fra Teltmissionen, hvis første udgiver blev læge Brodersen i Lyngby. I Indien gik arbejdet godt fremad. 1909 fandt den første dåbshandling sted på det nye hospital. Hidtil utilgængelige egne begyndte at lukke sig op for lægemissionen; men 1917 blev H. dræbt ved en færdselsulykke – mange mente det var mord. I grænseegnene mellem Indien og Afghanistan sørgede mange over tabet af "vor moder", og i Danmark virkede mindet om hendes rigtbegavede, helstøbte og offervillige kristne personlighed som en kraftig tilskyndelse til – nu gennem Dansk Pathan mission i Pakistan (Mardan) at fortsætte hendes arbejde.

Familie

Forældre: gårdejer Christian Gerhard Vilhelm H. (1838–92) og Karen Margrethe Buch (1840–82). Ugift.

Ikonografi

Foto. – Mindetavle (Seest k.).

Bibliografi

Fra teltmissionen I-IX, 1907–18 (heri breve fra H.). M. H.: Foran Afghanistans lukkede døre, 1916. Ed. Geismar: Ved Afghanistans grænse I–II, 1917–28. Axel Malmstrøm: Evangeliet til alverden I, 1948 især 549 f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig