Mogens Knudsen, 27.5.1919-28.10.1985, forlagsdirektør. Født i Slagelse (Skt. Mikkels). K. voksede op i et grundtvigsk lærerhjem med tilknytning til partiet venstre. Han blev student 1937 fra Slagelse gymnasium og tog 1943 magisterkonferens i litteraturhistorie fra Kbh.s univ. Allerede i studietiden begyndte han at skrive litterær kritik og fortsatte dermed efter eksamen -for Venstrepressens bureau, i tidsskriftet Bogrevyen og senere i Information. Som forfatter debuterede han med et lille skrift om Nis Petersen, 1942, og udgav senere en monografi af døgnlyrikeren Viggo Barfoed: Ærbødigst. En borgerlig Humorist, 1945. Men ellers har han i sin skribentvirksomhed fortrinsvis dyrket mindre aktuelle emner på grænsen mellem litteraturhistorien og kulturhistorien – bl.a. i Dr. Johnson og hans muntre England, 1945 (ny lidt ændret udg. 1964) og i Tre kavalerer søger lykken, 1960, en populær præsentation af tre af rokokoens internationale lykkeriddere fx Lorenzo da Ponte, præst, poet, forfatter af librettoerne til nogle af Mozarts operaer. Efter et par år som free lance-litterat blev K. 1945 knyttet til Gyldendal som konsulent og virkede desuden som oversætter, udgiver af litterære antologier etc. 1951 blev han programsekretær ved den dramatiske afdeling (nu teater- og litteraturafdelingen) i Danmarks radio. Radioen befandt sig på dette tidspunkt med dobbeltprogrammernes indførelse ved begyndelsen af en stærk ekspansion, og i udvidelsen af det litterære stof blev K. en drivende kraft. Han var med til at redigere bogkronikken og novellemagasinet og bidrog i det hele taget afgørende til den aktivisering af forfatterne og fornyelse af litteraturformidlingen som radioen gav muligheder for. Et synligt resultat af disse bestræbelser var de tre moderne novelle-antologier, han 1953–55 udgav s.m. afdelingens senere chef Jørgen Claudi. 1961 vendte han tilbage til Gyldendal, nu som chef for forlagsredaktionen, og da Ole Wivel ved årsskiftet 1963–64 forlod posten som direktør (indtil 1971), indtrådte K. i direktionen. Som direktør har han især haft med den danske litteratur at gøre og varetaget forbindelsen med forfatterne hos hvem han har nydt stor tillid. Disse funktioner bevarede han, da han ved årsskiftet 1980–81 udtrådte af forlagets egentlige direktion (s.m. Ole Wivel), men forblev som litterær direktør.

K. blev direktør for Gyldendal i en periode hvor forlaget var inde i en betydelig, ja, voldsom vækst – bogsalget steg, billigbogen vandt terræn, Gyldendals Bogklub blev en succes fra starten 1966. Forst ved indgangen til 80erne blev den økonomiske krise mærkbar – med de nedskæringer den nødvendiggjorde. Samtidig blev der i 60erne og 70erne tale om en øget politisering af litteraturen hvad der satte sig spor i forlagets almindelige udgivelser, men specielt i dets litterære tidsskrift Vindrosen. Under disse skiftende konjunkturer har det været K.s opgave at varetage ikke bare kvaliteten, men også kontinuiteten, rummeligheden og alsidigheden i det store forlags litterære produktion – en opgave han liberal, imødekommende og ideologisk ubundet har haft store personlige betingelser for at løse. Sit og forlagets "program" har han formuleret i en hyldest til en af sine forgængere som Gyldendaldirektør, Peter Nansen, med dennes egne ord (optrykt i det lille udvalg af K.s essayistik Hilsen til Mogens Knudsen der kom som privattryk til hans 50 års dag 1969): "Et forlag som Gyldendal har kun livsberettigelse, så længe det vedbliver at være det store hus med de mange boliger, så længe det lige gæstfrit står åbent for alt, hvad der rører sig i tiden".

Familie

Forældre: lærer Frederik K. (1885–1950) og lærer Johanne Elisa Corfitzen (1888–1976). Gift 11.4.1947 i Kbh. (b.v.) med Birgit Seydner, født 1.11.1921 i Kbh., d. af arkitekt Cornelius S. (1886–1977) og Cis Lautrup Larsen (1885–1973). – Bror til Erik K.

Ikonografi

Tegn. af Hans Bendix, 1965 (bl. a. Kgl. bibl.). Foto.

Bibliografi

Interviews i Jyllandsposten 20.5.1979 og Berl. tid. 25.5. s.å. Poul Carit Andersen i Det danske bogmarked, 1979 644f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig