Niels Truslew, 21.2.1762-26.3.1827, kontorist, kobberstikker. Født i Vrensted, død på Herlufsholm. T. voksede op i Løkken hvor faderen var skudehandler. Der vides intet om hans uddannelsesmæssige baggrund, men han genfindes i 1780erne i København som kontorist i handelshuset Ryberg. T. var ansat her både under den gamle konferensråd Niels Ryberg og den unge Johan Christian Ryberg. Efter handelshusets fallit og afvikling i begyndelsen af 1820erne flyttede han til Herlufsholm hvor han fik kost og logi hos skolens spisemester Demant, tidligere tjener hos Ryberg. Efter tre til fire års ophold her døde T. 1827, i kirkebogen anført som forhen kobberstikker. – 1794 forsøgte T. at få støtte af Fonden ad usus publicos til uddannelse på akademiet. Han skrev at professor Cornelius Høyer havde bifaldet nogle miniaturer han havde malet, men ansøgningen blev afvist. T. vedblev dog som amatør at dyrke sine kunstneriske interesser. I 1808 udstilledes en akvarel og 1813 en miniature på akademiets salon, men T.s hovedindsats lå som kobberstikker i årene omkring Kbh.s bombardement hvorfra et par stik af denne begivenhed stammer. T.s hyppigst valgte motiver var imidlertid maritime. Allerede i 1805 kom En Samling af Skibe i næsten alle muelige Stillinger i Søen fordelt på seks hæfter med seks blade i hvert, senere de ikke mindre kendte store akvatinter af berømte søtræfninger under kanonbådskrigen.

Hos Ryberg må T. være kommet i kontakt med den unge C. W. Eckersberg der i 1803 var kommet til hovedstaden og i 1804 malede Niels Ryberg. Et samarbejde med Eckersberg godtgøres bl.a. af begges navne under en Udsigt over Beltet, fra Nyborg-Fæstning. Man har ofte ment at Eckersberg var den der leverede forlæggene til de fleste af T.s maritime arbejder, men han var kun én blandt flere, og forholdet mellem den ældre kontorist og den helt unge Eckersberg kan meget vel have været mere jævnbyrdigt. Til samlingen af skibe fra 1805 kendes fra Eckersbergs hånd kun ét forlæg der herefter yderligere blev bearbejdet og ændret af T. Denne står med sine klare friske arbejder som en af forudsætningerne for det maritime maleri som Eckersberg først udviklede langt senere. T. stod ikke i forreste række som kunstner, men som kobberstikker må han siges at have været en af sin generations bedste.

Familie

Forældre: Jens Christensen T. (ca. 1729– 82) og Else Marie Nielsdatter (ca. 1740-97). Gift 9.11.1797 i Lyngby med Anna Elisabeth Ibsen, født ca. 1777, død 12.12.1810, d. af skomager Peder I. og Berthe Cathrine.

Ikonografi

Tegn. af C. W. Eckersberg (Kgl. bibl.). Mal. af samme ca. 1807.

Bibliografi

N. T.: Skibe i søen 1805, udg. Dorthe Falcon Møller m.fl., 1979 = Handels- og søfartsmuseet på Kronborg. Søhist. skr. VIII.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig