Nis Henriksen, 1478-.1554, herredsfoged. Begravet i Bylderup k. H. blev 1518 herredsfoged i Slogs hrd., Tønder amt, der hørte til den hertugelige del af hertugdømmet. 1523, da hertug Frederiks lejetropper havde øvet store grusomheder i Åbenrå og omegn fremkaldte dette en rejsning af bønderne i alle herrederne i Haderslev, Åbenrå og Flensborg amter til fordel for Christian II. De samledes på Urnehoved ting; men H. red ind imellem dem og forestillede dem det håbløse i en sådan kamp; vel måtte han forlade tinget forfulgt af øksehug og pileskud, men hans ord havde dog virket så meget at bønderne skiltes. Frederik I skal til belønning have tildelt ham visse rettigheder – hvis karakter er usikker – i forbindelse med Hajstrupgård der var en hertugelig fæstegård. Kongen skal også have gjort ham til "frimand", og han førte senere et slags adeligt våben. Han besad ejendomme bl.a. i Flensborg hvor han 1516 blev optaget i Frue købmandslag, nød stor anseelse og skildres som "ein verschlagenes Weltkind". Han blev stamfar til en talrig slægt.

Familie

Forældre: Henrik Petersen til Hajstrupgård i Bylderup sg. og Ellen. Gift Anna.

Ikonografi

Gravsten 1554 (Bylderup k., våbenhuset).

Bibliografi

C. F. Allen: De tre nord. rigers hist. III, 2,1867 390 480. G. Friis: Herredsfoged N.H. på Haistrupgård og hans slægt, 1888 (også i Sønderjydske årbøger, 1891 213–43).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig