Odâq

Artikelstart

Odâq, 1877-6.5.1955, opdagelsesrejsende. Født i Thule distrikt, døbt 25.1.1925, død i Thule, begravet sst. O. voksede op som fanger men blev allerede som helt ung taget med af Robert Peary på dennes ekspeditioner for at finde Nordpolen. Det første realistiske forsøg i foråret 1906 lykkedes ikke, og man måtte vende om efter at have nået 87° 06' n. br. Men tre år senere startede holdet igen, og 1.4.1909 kunne man plante ekspeditionens flag på en isflage over Nordpolen. Ifølge lokal overlevering var det O. der, da Peary kort før målet ville vende om pga. fare og besvær, sagde: "Du har taget os med på denne rejse og fået os til at forlade vore familier. Jeg vil ikke vende om uden at nå frem". Og det lykkedes O. at finde nye passager i skrueisen og føre ekspeditionen igennem til målet. – O. havde eventyret i blodet, og hele sit liv elskede han at tage på lange fangstrejser til fjerne mål, og det var et princip hos ham at holde ud trods alle farer og vanskeligheder og gennemføre sit forsæt. I kraft af disse egenskaber blev han en uvurderlig hjælp på de store ekspeditioner og må have en væsentlig del af æren for, at de lykkedes. Resten af sit liv tilbragte han som fanger i Thuledistriktet, højt værdsat som fortæller. – Kgl. belønningsmedalje.

Familie

Forældre: fanger Ingåpaluk og Itússårssuaq (1856-1939). Gift 1. gang med Qiajúnguaq. Gift 2. gang med Meqo. Gift 3. gang med Kujapinguaq. Moderen kom 1864 som otte-årig til Thule-området på den sidste af folkevandringerne fra arktisk Canada og døde i Siorapalúk.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Rob. Peary: Northward, over the great ice I-II, London 1898. Samme: Nearest the Pole, London 1907. Samme: The North Pole, London 1910. Chr. Vibe i Grønland, 1955 240.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig