Ole Wennevold

Ole Wennevold, Ole Christian Wennevold, 5.7.1868-26.11.1918, mejerikonsulent. Født i Båstad, Norge, død i Odense, begravet sst. W. blev 1890 elev på Akershus amts landbrugsskole, gennemgik derefter statens praktisk-teoretiske mælkeriskole og senere et kursus i mejerilære og bakteriologi på landbohøjskolen i Kbh. hvor han afsluttede uddannelsen 1896. I tre år var han derefter assistent ved dr. Olav Johan Sopps gæringsfysiologiske laboratorium i Kapp ved Oslo hvor han begyndte en række forsøg med fremstilling af ost af pasteuriseret mælk, og han fortsatte forsøgsvirksomheden de følgende tre år som bestyrer af en ostefabrik ved Hamar. 1902 kom han til Danmark og var indtil 1904 konsulent for Chr. D. A. Hansens teknisk-kemiske laboratorium, og her i landet fik han nu efterhånden en omfattende virksomhed der gav ham lejlighed til at omsætte sine forsøgsresultater og sin teoretiske viden i det praktiske arbejde. Ostningsforsøgene bragte ham i forbindelse med Dansk mejeristforening der 1905 ansatte ham som konsulent i oste- og kaseintilvirkning med bopæl i Odense hvor han tillige oprettede et laboratorium for fremstilling af yoghurt. Kort efter oprettelsen af De danske mejeriforeningers fællesorganisation blev W.s virksomhed udvidet og sikret ved, at han fra 1913 tillige blev fællesorganisationens ostekonsulent. Som forsøgsmand havde han vist at der kunne nås gode resultater med fremstilling af ost af pasteuriseret mælk, men hans metoder på dette område fik dog ikke den forventede udbredelse. Størst betydning fik han som konsulent. Med sin betydelige tekniske og bakteriologiske indsigt, sin store praktiske erfaring og sin fortrinlige evne til at lære fra sig blev han mejeribestyrerne en udmærket hjælper. Han vandt deres tillid og var vellidt for sit jævne og ligefremme væsen. Indtil sygdom ramte ham 1917 virkede W. gennem rejser og besøg på mejerierne, som dommer ved osteudstillinger og ved talrige foredrag og artikler, navnlig i Mælkeritidende hvor også hans beretninger er offentliggjort. W. fik afgørende betydning for udviklingen af en dansk osteproduktion, både kvantitativt og især kvalitativt, og han var med i udformningen af de hjemlige ostetyper til forskel fra kopieringen af udenlandske oste.

Familie

Forældre: gårdbruger Christian Olsen W. (1831-1912) og Maren Christoffersen (1831-1905). Gift 31.12.1899 i Hamar med Lina Norseng, født 23.11.1864 i Hamar, død 21.10.1952 i Odense, d. af vognfabrikant Gudbrand N. (1832-83) og Oline Mikkelsdatter (1836-1925; gift 2. gang 1888 med buntmager i Hamar Anders Nilsen Jölstad, 1830-1902).

Bibliografi

Fyns stiftstid. 31.10.1914 og 27.11.1918. G. Ellbrecht i Vort landbrug XXXVII, 1918 547f. Fyns stifts landbrugstid. XII, s.å. 464. Andelsbl. XIX, s.å. 869. F. S[chak] og Hans Appel i Mælkeritid. XXXI, s.å. 807-09. A. Axelsen Drejer: De danske mejeriforen.s fællesorganisation 1912-37, 1937 68 98.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig