Ole Willumsen, 7.9.1908-3.6.1972, pianist. Født på Frbg, død i Kbh. (Rigshosp.), begravet på Frbg. (Søndermark). W. der var vokset op i et intellektuelt miljø begyndte otte år gammel at tage klaverundervisning hos Marie Bergstrøm i Roskilde, senere hos Agnete Tobiesen og hos Alexander Stoffregen hvis kunstnerisk befrugtende og pædagogisk inspirerende system han blev en af de mest begavede repræsentanter for. Efter sin debut 1929 studerede han i Berlin hos A. Schnabel og E. Petri, endvidere i Leipzig og Paris. Foruden det klassiske repertoire helligede han sig også den nyeste musik som han var en talentfuld og forstående fortolker af, bl.a. klaverkoncerter af Arthur Honegger, Albert Roussel, Manuel de Falla og Sv. Erik Tarp, på et tidspunkt hvor der var meget lidt interesse for de moderne ting. I begyndelsen af 30erne allierede de udelukkede og utilfredse balletdansere fra Det kgl. teater Gertrud Jensen, Kaj Smith og Svend Aage Larsen sig med ham i kvartetten "De tre fra Det Kongelige – og Ole Willumsen", et emsemble der blev en stor succes både i provinsen og i Kbh. 1958 spillede han i Tivoli Sergéj Prokofjevs 1. klaverkoncert som her opførtes for første gang i Danmark, ligesom han som den første herhjemme opførte George Gershwins Rhapsodie in Blue. Han fulgte idealistisk sine egne ideer ved fremførelsen af den nye musik, og hans klare intellekt og hans gennemsoignerede teknik gav hans spil et præg af redelighed og renfærdighed. Knudåge Riisager tilegnede ham sin Sonate opus 22 som han opførte ved den store musikfest i Firenze 1934. Desuden gav han koncerter i Skandinavien, Berlin, Hamburg, Prag, turnerede med Københavns filharmoniske orkester, spillede i radio m.v. Han tilhørte fra ungdommen gruppen af intellektuelle kommunister, skrev kyndige anmeldelser i Land og Folk, især om ballet, og forblev tro mod sin overbevisning og den kommunistiske kreds som i høj grad lukrerede af hans kunst. W. var i de senere år lærer for solistklassen på musikkonservatoriet i Odense, og her fik han lejlighed til at videregive sin meget vidtgående og mangesidige kunstneriske erfaring til en ny generation.

Familie

Forældre: presseattaché ved Det kgl. teater Valdemar W. (1879-1965) og sanger Ayoë Gilbert Jespersen (1880-1933). Gift 7.6.1935 på Frbg. (b.v.) med skuespiller Berthe Qvistgaard, født 11.8.1910 i Kbh., d. af maler Johan Waldemar de Rehling Quistgaard (1877-1962) og Caroline Cathrine (Katie) Clemmensen (1873-1943).

Ikonografi

Tegn. af Carl Jensen udst. 1946. Foto.

Bibliografi

Interview i Politiken 1.5.1944. – Walter Zacharias i Land og folk 6.6.1972. Rob. Naur i Politiken 7.6. s.å. Allan Fridericia i Information s.d.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig