Peder Christensen Dyre, d. 28.2.Levede endnu 1571, lensmand. D. arvede Hjelmsø efter sin far. Hans søster Magdalene var gift med den svage Axel Clausen Rosenkrantz til Tågerup og Tange, og ved hendes død fik D. som værge for svogeren og hans søn Claus begge fuldstændig i sin magt, skaltede og valtede egenmægtigt med deres godser, lod sig indsætte som enearving o.l. Derved synes han imidlertid at have pådraget sig farlige fjender i Mogens Gyldenstierne og et par andre adelsmænd som alle var interesserede i den mulige arv. Gennem nogle år holdt D. sig dog oppe som kgl. hofsinde og fra 1555 som lensmand på Tølløse, men ca. 1557 gjorde han sig skyldig i dokumentrøveri og voldeligt overfald, og da han tiltaltes for sidstnævnte forbrydelse fragik han sagen og førte falsk vidnesbyrd. Overbevist herom blev han n.å. som meneder dømt i kongens nåde og unåde. Han blev derefter holdt i forvaring på Kbh.s slot, senere på Krogen, under Mogens Gyldenstiernes opsigt; efter et mislykket flugtforsøg blev han sat i jern og gik til sidst fra forstanden. Da Axel Clausen og sønnen døde, hhv. 1564 og 1565, søgte Mogens Gyldenstierne m.fl. at overtage Tange og Tågerup, men forhindredes af en rettertingsdom. 1568 solgte kongen både de nævnte gårde og Hjelmsø til Otte Brahe og Peder Oxe eftersom D. ikke var i stand til at udpege sine rette arvinger og "os nu trænger til Penge til denne Krigs Ophold". Køberne måtte påtage sig at yde D. et nødtørftigt underhold i Sorø kloster.

Familie

Forældre: Christiern Nielsen D. (død ca. 1536) og Kirsten Pedersdatter Fikkesen (død senest 1551). Ugift.

Bibliografi

Breve til og fra Herluf Trolle og Birgitte Gjøe I, 1893 74-82. Breve til og fra Mogens Gyldenstierne og Anne Sparre I–III. 1929-40. – Danm.s adels årbog VIII, 1891 148f. A. Heise i Pers. hist. t. 2.r.VI, 1891 55-75.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig