Peder Nielsen, Peder Kristian Nielsen, 1.2.1893-16.3.1975, bibliotekar, entomolog. Født i Silkeborg, død sst., begravet sst. N. var en i alle henseender selvlært mand der fik betydelig indflydelse på mange områder. Tuberkulose standsede først hans skolegang og håndværkeruddannelse, senere læreruddannelsen, men 1916 blev han medhjælper ved Silkeborg bibliotek og 1917 leder af det med en dreng til medhjælp. Han blev en fremragende biblioteksleder der 1920 i Silkeborg opbyggede den første kommunale biblioteksbygning i Danmark som han efter en brand 1954 fik lejlighed til at modernisere. N. var meget forudseende, ville 1949 indføre pladespillere på biblioteket og 1954 kunstudlån, længe før dette blev almindeligt. Allerede fra 1935 kørte en bogbil ud til kunderne. Han berømmes for sine velgennemtænkte bogindkøb også af sjældne værker og for sin interesse for alle slags lånere. Et af landets fineste lokalhistoriske arkiver, bl.a. med avisudklip, skabte og ordnede han selv, og 1946 udgav han Silkeborg i Billeder gennem 100 Aar. N. var meget interesseret i kunst og historie. For den unge Asger Jorn gjorde han en indsats såvel som for Silkeborg museum, siden 1951 i Silkeborg gi. hovedgård der først gennem hans utrættelige arbejde blev det lokalhistoriske og kunsthistoriske museum det nu er. 1971 blev han udnævnt til æresmedlem af Silkeborg museum som dettes "skaber".

Videnskabeligt kom N.s betydning til at ligge på et ganske andet område, entomologien. Interessen for dyr lå N. i blodet, og i den første halve snes år var det landsneglene der optog ham, og nogle mindre artikler om danske snegle så lyset indtil 1923. Sin mollusksamling forærede han 1925 til Århus naturhistoriske museum. Men under indflydelse af de to Silkeborglærere A. C. Jensen-Haarup og P. Esben-Petersen koncentreredes interessen om insekter og udkrystalliseredes efter sidstnævntes råd i de tovingede insekter, især stankelbenene, tipulider og limoniider. Hans første arbejder var rent faunistiske og kulminerede i bindet Stankelben i Danmarks Fauna (1925), men hans navn blev hurtigt kendt verden over og materiale blev ham tilsendt til bearbejdelse. En lang række afhandlinger med beskrivelser af for videnskaben nye arter blev resultatet. Også zoogeografisk arbejdede han, som i The Zoology of Iceland, Diptera I sammen med O. Ringdahl og S. L. Tuxen. Det var især de voksne stankelben, imagines, og deres systematik der interesserede N.; en planlagt oversigt over den palæarktiske fauna blev imidlertid, trods store tilløb, aldrig gennemført. – N. var beskeden indtil selvudslettelse, men med sit venlige, glade væsen og stille lune var han afholdt af alle og opnåede altid for Silkeborg bibliotek og museum hvad han ønskede. Hans enorme og smukt indbundne faglige bibliotek testamenterede han til museerne i Kbh. og Århus, hans samling af stankelben og andre tovingede insekter kom til zoologisk museum i Kbh. Æresmedlem af Naturhistorisk forening for Jylland 1961.

Familie

Forældre: murer, senere mineralvandsfabrikant Niels Christian N. (1855-1907) og Jacobine Kristine Sørensen (1855-1933). Ugift.

Ikonografi

Mal. 1923 og 1926 (Silkeborg kunstmus.), tegn. 1931 og mal. 1932 (Silkeborg bibl.), alle af M. Kaalund-Jørgensen. Foto.

Bibliografi

Kai L. Henriksen: Oversigt over da. entomologis hist., 1921-37 = Entomologiske medd. XV. 434. H. Hvenegaard Lassen i Bogens verden, 1958 378-80. Povl Skov sst. 1975 90. G. Nørgaard Jepsen og Ole Warthoe i Lokalhist. journal, 1973 13. S. L. Tuxen i Entomologiske medd. XLIII, 1975 137-44 (heri bibliografi).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig