Poul Carit Andersen, 23.3.1910-29.9.1982, forlagsboghandler, forfatter. Født i Kbh, død på Frbg., urne på Søndermark kgd. Efter realeksamen fra Den classenske legatskole 1926 blev C. A. samme år ansat i Levin og Munksgaards boghandel i København. Efter endt læretid rejste han til Tyskland hvor han gennemgik boghandlerskolen i Leipzig, hvorefter han supplerede sin uddannelse ved studierejser i udlandet fra 1930-31. 1938 blev han ansat som leder af I. H. Schultz boghandel, men fratrådte allerede året efter for at tiltræde en ledende stilling på Jul. Gjellerups forlag. 1940 begyndte han egen forlagsvirksomhed under navnet Poul Carit Andersens forlag. I de foregående år havde C. A. dog ivrigt beskæftiget sig med organisationsarbejdet inden for Den danske boghandlermedhjælperforening hvis formand han var fra 1935-40. Starten på Carit Andersens forlag var beskeden. Fra en lille boglade på Østerbrogade hvor forlaget holdt til i kælderen udsendte han sine første bøger. Udstyret var så godt som krigen og besættelsen tillod, for allerede fra starten lagde han vægt på bogens udseende og navnlig havde den illustrerede bog hans interesse. Med dygtighed påbegyndte han udgivelsen af en lang række illustrerede rejsebøger, og serien kom senere til at danne forbilledet for lignende serier udgivet på andre forlag. En bemærkelsesværdig indsats var det unge forlags udgivelse af R. Storm Petersens arbejder, ikke blot hans mere kendte tegneserier men navnlig den kunstneriske og mindre kendte side af hans enorme produktion. Størst udbredelse fik dog C. A.s omnibusbøger der som antologier i et lidt oppustet udstyr dækkede stort set alle emner. C. A. hører til de skrivende forlæggere, og hans egne bøger viser hans mangfoldige interesser. Som det lidt rastløse gemyt han er, har han selv skrevet et par, af de rejsebøger som forlaget udsendte, Sicilien, 1962 og Libanon, 1971. Men allerede under krigen skrev han som "Peter Vandrefugl" ungdomsbøger om sine rejser i forkrigstidens Europa (Peter Vandrefugls Langfart, 1939, Peter Vandrefugl paa Balkan, 1940). En særlig interesse har han altid haft for Henrik Pontoppidans forfatterskab og udarbejdede allerede som ung en biografi om denne med en bibliografi, 1934, og interessen for forfatterskabet har stadig holdt sig. Men også bøger som Valdemar Andersen. En dansk tegner, 1975 og Ebbe Sadolin, 1951, viser hans kærlighed til den illustrerede bog, ligesom exlibriskunsten har beskæftiget ham. Han var medstifter af Dansk exlibrisselskab og medlem af dets bestyrelse 1940-42. Hans kendskab til Storm Petersens kunst har givet sig udtryk i bøger fra hans hånd, Livet er en cirkus, 1972 og Storm P. og vagabonderne, 1977. Han startede 1950 "Selskabet Bogvennerne", fortrinsvis med illustrerede nyklassikere, som ikke sjældent var illustrerede af hans hustru Ellinor C. A.

Inden for Den danske forlæggerforening har C. A. kun i kortere perioder gjort sig gældende. Hans opfattelse af fagets problemer gik ofte på tværs af flertallets og flere gange har han i protest nedlagt sine hverv og udmeldt sig af foreningen. - Med den store produktion som forlaget kunne opvise kom C. A. i 1940erne i et økono-.misk afhængighedsforhold til en enkelt leverandør, hvilket bevirkede at han sidst i 60erne kom i uoverensstemmelse med forlagets ejer og fratrådte sin stilling som leder af forlaget i 1969. 1970 videreførtes forlaget af Jokum Smith under navnet Forum. Samme år stiftede C. A. sit eget forlag på ny under navnet Carit Andersens forlag og samtidig stiftede han forlaget Trevi. "Bogvennerne" har indtil for nylig været C. A.s personlige ejendom.

Familie

Forældre: teaterinspektør, senere forlagsboghandler Erik C. A. (1880-1951) og Anna Larsen (1883-1961). Gift 18.2.1947 i Kbh. (b.v.) med tegner Ellinor Margit Grace Herland Askvold,født 12.2.1918 i Kbh., d. af fabrikant Hans A. (1890-1948) og kunsthåndværker Gerda Herland (1894-1944).

Udnævnelser

R. 1960.

Ikonografi

Mal. af Luplau Jansseri. Tegn. af Otto Christensen, Jensenius, Ebbe Sadolin, Hans Bendix, Povl Christensen, Des Asmussen, Anne Fabricius, Ellinor Askvold.

Bibliografi

Efterskrift af P. C. A. i Soya: En gæst, ny udg. 1966 143-92. Interview i Aktuelt 16.3.1975.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig