Poul Sommer, f. 13.10.1910-1991, officer. Født i Rønne. S. blev student 1928 og påbegyndte studier på Polyteknisk læreanstalt. 1930 arbejdede han som volontør på en maskinfabrik ved Stuttgart og stiftede herunder bekendtskab med den voksende national-socialistiske bevægelse i Tyskland som han blev tiltrukket af. Han deltog således i et kursus 1932 på en SS-skole i München. S.å. udgav han pjecen Under Hagekorset, hvori marxismen blev angrebet, og 1932–34 udgav han en avis, Kampen, hvis holdning var klart nazistisk. Efter kort tid at have virket som ingeniør gik han 1935 ind i søværnet hvor han blev uddannet som flyver. 1936 blev han flyverløjtnant II og 1939 flyverløjtnant I af reserven. Gennem 1930erne var han virksom i den nazistisk inspirerede bevægelse Nationalt samvirke der konkurrerede med DNSAP (Danmarks nationalsocialistiske arbejderparti) og søgte at opstille som parti. Han trak sig ud af dette arbejde 1939. Med tilladelse fra marineministeriet meldte S. sig juni 1941 som frivillig til det tyske luftvåben og gjorde her tjeneste som jagerflyver i Middelhavsområdet, bl.a. i forbindelse med E. Rommels armé i Afrika. S. avancerede til Hauptmann i Luftwaffe og var febr.-okt. 1944 tilkommanderet dette værns stab i Danmark hvor han bl.a havde til opgave at koordinere og udbygge bevogtningen af Luftwaffes flyvepladser og etablissementer. Sammen med K. B. Martinsen var S. med til at oprette det såkaldte Schalburg-korps, et tyskdansk bemandet terrorkorps. S. var en overgang midlertidig chef for dette, men opgav siden samarbejdet med Martinsen og oprettede sit eget korps, Vagtkorpset ved det tyske luftvåben i Danmark, almindeligvis kendt som "Sommer-korpset" der rekrutterede danske til vagttjeneste ved Luftwaffes etablissementer. Vagttjenesten havde en skole i Jonstrup-lejren og bar særlige sorte uniformer. Korpset var ikke oprettet som terrorkorps, men tiltrak mange moralsk anløbne personer som individuelt optrådte provokerende og terroriserede mange offentlige steder i Kbh. Dette skete uden om korpsets beføjelser og var med til at gøre korpset forhadt i den danske befolkning. S. kan næppe siges at have haft direkte ansvar for disse af "Sommerfolkene" begåede terrorhandlinger. I febr. 1945 blev vagtkorpset lagt ind under Hipokorpset, et tysk anti-sabotage- og terrorkorps. I juni 1945 blev S. afskediget som reserveofficer i søværnet. Han blev arresteret juni 1946 og dømt efter det særlige straffelovstillæg på grund af sin tyske krigstjeneste. Byretten dømte ham til otte års fængsel, en straf som østre landsret hævede til tolv år 1949. Han blev dog senere benådet og ernærede sig derefter som forretningsmand. Anti-marxisme og en stærk nationalfølelse i forbindelse med en ideologisk tiltrækning gjorde S. til nazist.

Familie

Forældre: lærer, senere viceskoleinspektør Jens Peter Nicolaj S. (1874–1948) og Birgitte Kirstine Hansen (1884–1928). Gift 26.5.1939 med Karen-Ragnhild Marcussen, født 18.2.1909, d. af restauratør Jørgen M. og Anna Margrethe Pedersen.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

P. S. i Demokraten 24.2.1972. – Danm. under besættelsen, red. Vilh. la Cour II, 1947.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig