Preben Hertoft, Helge Preben Hertoft, 5.1.1928-26.2.2017, læge. Preben Hertoft blev student fra Ordrup gymnasium 1946 og cand. med. 1955 fra Københavns universitet. Han opnåede speciallægeanerkendelse i neurologi 1963 og i psykiatri 1968.

Som led i sin psykiatriske uddannelse arbejdede Preben Hertoft sammen med Kirsten Auken og fik derigennem interesse for sexologiske emner hvilket førte til disputatsen Undersøgelser over unge mænds seksuelle adfærd, viden og holdning, 1968. 1969 blev han overlæge ved statshospitalet i Glostrup, men forlod 1970 stillingen og blev universitetsadjunkt i sexologi ved Københavns universitet, den første universitetsansættelse i Danmark i dette fag.

1973-94 var han overlæge ved Rigshospitalets psykiatriske afdeling hvor han ledede den psykiatriske poliklinik og det af ham oprettede sexologiske forskningsafsnit. 1986 blev han overlæge for Sexologisk klinik ligeledes på Rigshospitalet, og fra 1994 var han adjungeret professor i klinisk sexologi ved Københavns universitet som den første professor inden for dette felt.

Af Preben Hertofts omfattende forfatterskab kan nævnes Du og det andet køn, 1966 (4. udg. 1981), Pædagogisk sexologi I–11, 1971 som han redigerede sammen med Henrik Hoffmeyer og Else Lykkebo, Klinisk sexologi, 1976 (2. udg. 1980, sv. udg. 1977, it. udg. 1982) som er den første skandinaviske lærebog i faget, samt Det er måske en galskab. Om sexualreformbevægelsen i Danmark, 1983, Sexologisk opslagsbog, 1989 (tysk udg. 1993) og Køn, krop og kærlighed, 1993. Desuden flere produktioner for radio og TV. I 1972 producerede Preben Hertoft sammen med Chr. Hartkopp kortfilmen Følelserne er de samme.

Preben Hertoft blev i 1970erne den førende sexolog i Skandinavien og forenede i sit arbejde alsidighed og åbenhed med en videnskabelig seriøs holdning. Han gjorde sig især gældende inden for områderne seksualoplysning, seksuelle minoriteter, behandling af samlivsproblemer og sexologisk historie. Han har stedse understreget vigtigheden af ikke at opfatte seksuelle fænomener løsrevet fra helheden, og han har en evne, usædvanlig for akademisk arbejdende sexologer, til at etablere kontakt til brede kredse, bl.a. seksuelle minoritetsgruppper, og blive accepteret af disse. Især kan nævnes hans konsulentvirksomhed for Forbundet af 1948, Landsforeningen for bøsser og lesbiske og hans kontakt med transvestitforeningen Phi Pi Epsilon. Samtidig har han ofte været faglig rådgiver for retslægerådet, sundhedsstyrelsen, indenrigsministeriet, justitsministeriet og andre offentlige instanser. Generelt har dette arbejde ført til en øget forståelse af seksuelle minoritetsgrupper.

Med sit indgående kendskab til såvel psykoterapi som sexologi har Preben Hertoft også været førende i udviklingen af nye behandlingsmetoder af samlivsproblemer hvilket ud over hans bøger har vist sig i talrige tidsskriftsartikler. På Rigshospitalet havde hans sexologiske seminarer 1971-97 og hans seminar for samlivsterapeuter stor pædagogisk betydning. Derudover medvirkede Preben Hertoft som medstifter af kursus i basal sexologi 1972 og som ansvarshavende for kursus i klinisk sexologi 1978-97 til at sexologi er blevet indført som universitetsfag ved lægestudiet. Derudover har han ydet en omfattende postgraduat undervisning i sexologi. Gennem sine brede internationale kontakter formåede han fremragende kapaciteter til at afholde kurser i Danmark.

Preben Hertoft var formand for Dansk forening for klinisk sexologi, medlem af redaktionskomiteer for flere udenlandske sexologiske tidsskrifter og medlem af adskillige internationale sexologiske videnskabelige selskaber. Preben Hertofts indsats kan ses som en fortsættelse af og udvidelse af det arbejde der i Danmark påbegyndtes af seksualreformbevægelsens pionerer, især J.H. Leunbach i mellemkrigstiden og af Kirsten Auken i efterkrigstiden.

Familie

Preben Hertoft blev født i København (Sions); bisat fra Sorgenfri Kirke.

Adoptivforældre: officiant Thomas Chr. Christiansen og dameskrædder Nelly Mary Gustave Brandt (1899-1986, gift 2. gang med bogholder Axel Theodor Hertoft). Navneforandring 1946 fra Christiansen til Hertoft. Gift 3.12.1955 i Gentofte (b.v.) med billedvæver Nanna Heerup (Nanna Hertoft), født 17.1.1936 på Frbg., datter af maler og billedhugger Henry Heerup (1907-93) og Emile (Mille) Westh (1911-99).

Ikonografi

Mal.

Bibliografi

Selvbiografi i Festskr. udg. af Kbh.s univ. nov. 1968 224f. Erindringsværket Undren og befrielse, 2001.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig