R.B. Clausen, Rasmus Buch Clausen, 21.1.1840-12.5.1904, gårdmissionær. Født i Sandbjerg, Løjtofte sg., Lolland, død på Lyngby sygehus, begravet i Kbh. (Garn.). Som eneste søn i et velstillet hjem havde C. en lykkelig barndom, blev vel undervist, fik tidligt lyst til læsning og til at blive præst. Han blev dog sat til landvæsen, og da han sidst i 1860erne overtog faderens gård blev han en ivrig og dygtig landmand med sans for landbrugsfaglige fremskridt. En religiøs vækkelse - vistnok fremkaldt af bibellæsning - førte til at han (efter hustruens og et nyfødt barns død) bortforpagtede, siden solgte gården og 1882 flyttede til Kbh. hvor han sammen med indremissionær V. Wright i en årrække holdt vækkelsesmøder i byens slumkvarterer, på åbne pladser og især inde i gårdene. Også gennem "midnatsmissionen" (blandt prostituerede og deres kunder) arbejdede han flittigt som en både drastisk og humørfyldt prædikant, og ikke sjældent under sammenstød med politiet. C. var en kæmpe af vækst, med langt gråt skæg, oftest iført slængkappe og høj filthat, en af byens virkelige "originaler", elsket og beundret af mange, tit spottet af andre, og prygl fik han jævnlig. Det bar han, trods et heftigt temperament, med sindsro og kristelig munterhed: "En fin Bølle kom hen til mig, da jeg stod og advarede en ung Mand, og gav mig et saadant Slag i Ansigtet, at Læberne svulmede op; som Følge deraf maatte jeg gaa hjem lidt over 12. Tak, Herre Jesus, for al din uforskyldte Naade!"

Familie

Forældre: gårdejer og sognefoged, senere ejer af proprietærgården Louisehøj i Øster Ulslev sg. Jens Peter C. (1800-88) og Anne Kathrine Olesen (1798-1868). Gift 5.6.1874 i Øster Ulslev med Henriette Christiane Dahlerup, født 28.3.1838 sst., død 1.1.1876 sst., d. af sognepræst Christian Georg D. (1807-88) og Christiane Thomasine Kraglund (1809-81).

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

M. Thomsen: Gårdmissionær R.B.C., 1904. P. Holt: Nød dem -. Kirkelig foren, for indre mission i Kbh. 1865-1940, 1940 70-86.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig