Rasmus Nielsen Kold, Rasmus Hansen Nielsen Kold, 13.11.1882-25.3.1970, gårdejer. Født på Strynø, død sst., begravet sst. K. blev uddannet ved praktisk landbrug og viste allerede i sin drengetid interesse for roeforædling. Han overtalte sin far til at købe et kilo roefrø og søgte at udvide sin viden ved at læse landbrugsblade. K. blev tidligt forpagter af fødegården, overtog den 1917, og drev de syv og en halv ha på fremragende måde med et godt økonomisk udbytte. Hans indsats som planteforædler gjorde ham med tiden kendt verden over. Det lykkedes ham at forædle en runkelroe der var de øvrige stammer overlegen, hvad udbytte angår. Den fik navnet Strynøroen, og siden 1914 blev den i en lang årrække placeret i 1. klasse ved statens forsøg. På et vist tidspunkt dækkede K.s roestammer omkring 75 % af den samlede danske roeavl, og der eksporteredes store mængder frø til andre lande. Før sidste krig blev roer af hans stammer dyrket i alle Europas lande, og endnu 1979 fandtes Strynøroen på det tyske marked. K. forestod selv forædlingsarbejdet, men den korrespondance med udlandet som frøeksporten medførte blev varetaget af øens sognepræst. Tre præster på stribe påtog sig dette arbejde for øens frøavler. K. satte også sit præg på Strynøs udvikling og var i en årrække medlem af sognerådet, en stor del af tiden som formand. 1948 tildeltes han landhusholdningsselskabets største sølvbæger som anerkendelse for sin indsats inden for planteforædlingen der havde bidraget til at øge Danmarks og dansk landbrugs anseelse i udlandet.

Familie

Forældre: gårdejer Rasmus Nielsen K. (1850– 1934) og Kirsten Andersen (1851–1935). Gift 15.10.1911 på Strynø med Anne Margrethe Rasmussen, født 15.8.1884 på Strynø, død 12.3.1965 sst., d. af gårdejer Jens Larsen R. og Maren R.

Bibliografi

Erling Mortensen: De viste vejen, 1969 91.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig