Reynold Junge, d. 1546, møntmester. Om J.s herkomst og uddannelse vides kun at han før 1530 har været smedemester ved mønten i Reval (Tallinn) og 1530–33 møntmester i Lyneborg. Kort før grevefejdens udbrud i maj 1534 blev han møntmester i Husum og måtte skyndsomst gå i gang med at slå mønt af Frederik Is efterladte guld og sølv til Lønning af Christian IIIs lejetropper. Møntvirksomheden blev dog straks efter forlagt til Gottorp og flyttedes siden, efterhånden som erobringen af kongeriget skred frem, til Århus, Roskilde og Kbh. Udmøntningerne omfattede ifølge de bevarede regnskaber over en mio. gylden, efter datidens forhold en umådelig stor sum, og udbetalingerne gik oftest direkte fra møntmesteren til hærens officerer. J.s dygtighed og evne til under vanskelige forhold at tilvejebringe den forringede krigsmønt var en forudsætning for det holstenske partis sejr; men som så mange andre af datidens møntmestre forsømte han ikke at varetage sine egne interesser, bl.a. gennem den til mønten knyttede vekselererforretning. En kommission, hvori det slagne modpartis gamle møntmester, Jørgen Kock, havde sæde, gennemgik hans regnskaber hvorefter han (1540) blev fængslet for underslæb og måtte tilstå sig skyldig for det mægtige beløb af over 137.000 mark. Han opnåede dog forlig med kongen og flyttede tilbage til Husum. I foråret 1546 blev han ansat som møntmester i Flensborg, men omtales som død i efterfølgerens bestalling af 22.1.1547. Hans efterlevende hustru modtog pension af kongen til og med 1553, da hun antagelig er død.

Familie

gift Christine Hoyer, død ca. 1553, begr. i Husum (gift 1. gang med møntmester i Husum Jürgen Drewes (Andersen), død 1533), d. af Johann H. og Metta H.

Bibliografi

R. J.s møntmesterregnskaber 1534–40, udg. G. Galster 1, 1934. Samme i Festskr. til Kr. Erslev, 1927 271–90. Kirsten Bendixen i Nord. numismatisk unions medlemsbl., 1960 97–99.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig