Søren Sikjær, 25.11.1904-4.3.1983, fysiker. Født i Vildbjerg, død på Frbg., begravet Søndermark kgd. Efter at have bestået matematisk-naturvidenskabelig studentereksamen fra Th. Langs skole i Silkeborg påbegyndte S. cand.mag.-studiet med fysik som hovedfag ved Kbh.s univ. og fuldendte dette med udmærkelse i 1929. Efter nogle års undervisning ved Akademisk kursus udnævntes han til adjunkt ved Metropolitanskolen 1934, 1940–41 var han lektor ved Aurehøj statsgymnasium, 1941–48 rektor ved Nykøbing Mors gymnasium, 1948–60 rektor ved Vester Borgerdyd-skole i Kbh., 1960–72 professor i fysik ved Danmarks lærerhøjskole. – S. har inden for gymnasieskolen og Danmarks lærerhøjskole ydet en betydelig indsats, både som lærer og administrator, fx som formand for Statsskolernes rektorforening. Sammen med J. K. Eriksen udgav han et meget benyttet lærebogssystem i fysik for det matematisk-naturvidenskabelige gymnasium og 1974 skrev han til brug for seminarieundervisningen den kloge og eftertænksomme Klassisk mekanik med relativistisk afrunding. Overhovedet var han siden studentertiden stærkt optaget af Einsteins relativitetsteori og udgav 1938 den første danske indføring heri. I mange år var S. en meget benyttet og værdsat censor i fysik ved skoleembedseksamen ved Kbh.s univ. S.s mest betydningsfulde gerning har dog sikkert været hans store indsats ved oprettelsen af professoratet i fysik ved Danmarks lærerhøjskole: i henseende til tilrettelægningen af fysikundervisningen ved cand.pæd. studiet i fysik, valget af dygtige medarbejdere og i særdeleshed ved hans meget aktive og ledende deltagelse i oprettelsen af det til hans professorat knyttede fysiske institut. Han har også vist stor interesse for det internationale samarbejde i fysikundervisningen, hvori han har deltaget meget aktivt. – Ved på naturlig måde at fastholde sine jyske forudsætninger, ved sin humor og fordomsfrie holdning over for mange af tidens problemer har S. myndigt og venligt – og med et islæt af stædighed – gjort sig vellidt og agtet inden for den danske fysikerkreds.

Familie

Forældre: isenkræmmer Andreas Jensen (1865–1943) og Andrea Nielsine Nielsen (1872–1934). -6.7.1932 med Valborg Nielsen, født 23.7.1908 i Høng, d. af fabrikant Viggo N. (1879–1956) og Caroline Czermak (1881–1975).

Ikonografi

Mal. af Stefan Viggo Pedersen, 1951 (Nykøbing Mors gymnasium). Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig