S.A. Dohm, Svend Aage Dohm, 17.5.1900-11.2.1963, fabrikant. Født i Kbh, død i London, begravet fra Den danske k. sst. Efter uddannelse hos vekselererfirmaet D. B. Adler i København 1916–20 fik D. for at videreføre sin uddannelse ansættelse i engelske banker. 1923 opgav han bankkarrieren for i stedet at blive forretningsmand. Allerede som bankmand var han blevet medindehaver af en radiofabrik -i bankens kælder – og så straks radioens store fremtid. Hans første store forretninger blev dog med vareautomater, især danske, til tobaksvarer. Siden overtog han forhandlingen på det engelske marked af den danske støvsuger Nilfisk. Med henblik på dette salg oprettede han et selvstændigt selskab. Den danske offentlighed hørte første gang om Londondanskeren 1935 i forbindelse med en anonym annoncekampagne i danske dagblade under mottoet "Luk Grønland op". De var blot underskrevet med bogstaverne S. A. D. Det blev siden afsløret, at det var D. der på denne måde søgte at overbevise danske myndigheder om de uudnyttede rigdomme i Grønland. Hele sit liv var han stærkt optaget af dette land, hvilket bl.a. kom til udtryk i at han investerede i Grønlandsfiskeriet samt var medinitiativtager til grundlæggelsen af havnen Port One i Sydgrønland. Det var i det hele taget D.s ønske at "stille Grønland på egne ben", opbygge industrier samt sætte Grønland i tættere forbindelse med den øvrige verden. Bl.a. til dette formål stiftede han 1935 et luftfartsselskab European and American Airways Lid. hvis formål var flyvning mellem Europa og Amerika via Nordpolen. Selskabet kom imidlertid aldrig i luften. Da Danmark blev besat 9. april 1940 var D. medinitiativtager til stiftelsen af Den frie danske bevægelse og blev første formand for Det danske råd. Hans interesse for danske forhold var hele livet stor. Han var formand for Den danske klub i London 1947–49 og fra 1960 til sin død. Han sad også i bestyrelsen for Den danske købmandsskole i London, var medlem af Den olympiske komité 1948 og i præsidiet for flere dansk-britiske udstillinger. Som forretningsmand fik D. sit store gennembrud efter krigen. Han så tidligt store tekniske muligheder i metal- og kemikaliebranchen. Han var således tidligt opmærksom på de rige muligheder der lå i kombinationer af metal og plasticmaterialer. I årene efter krigen opbyggede han et forretningsimperium med hovedvægten lagt på fremstilling og salg af industrielle råvarer. Hans interesser strakte sig fra maskiner, knapper, metaller over atomkraftens udnyttelse til plastic, farver og kork. Han blev pionér inden for fremstilling af støbeforme af plastic samt fremstilling af materialer til trykte kredsløb der betød en afgørende forenkling af radioapparaters og andre elektroniske apparaters konstruktion. – Ved sin død var D. indehaver af 14 fabrikker i England og havde store forretningsforbindelser i Afrika.

Familie

Forældre: bryggerkusk Frits Albert D. (1872–1911) og Anna Christine Marie Thomsen (1870–1904). Gift 5.9.1925 i Kalundborg (Vor Frue) med Ida Karna Broström, født 8.3.1902 i Kalundborg, d. af maskinfabrikant Carl August B. (1868–1954) og Caroline Frederikke Bech (1873–1965).

Udnævnelser

R. 1946. DM. 1947.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Interview i Berl. tid. 1.1.1960. – Vestkysten 7.3.1962. Balslev Jørgensen sst. 2.3.1963. Politiken 12.2.1963.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig