S.H. Sørensen, Søren Hansen Sørensen, 28.1.1886-19.2.1958, margarinefabrikant. Født på Helgenæs, død i Norrkoping, Sverige, begravet Mariebjerg kgd. S. blev uddannet som mejerist på Fyn og Falster. Han interesserede sig endvidere for kemi og bakteriologi og blev handelsskoleuddannet. Senere da han var blevet mejeribestyrer på en landbrugsskole fik han et tilbud om en ledende stilling på margarinefabrikken Alfa i Vejen som han tog imod. Mod slutningen af første verdenskrig måtte produktionen standse, og da krigen var forbi ønskede S. at se nye forhold. Kontraktligt var han forhindret i at arbejde andre steder i den danske margarineindustri. I stedet tog han mod et tilbud fra Kooperativa Forbundet i Stockholm; det gik ud på at lede etableringen af en margarinefabrik, og S. arbejdede tre år med konstruktionen, hvorefter fabrikken blev opført i Norrkoping. Fabrikken blev en succes og udvikledes således, at den teoretisk kunne dække produktionen af hele det svenske margarineforbrug. 1932 købte Kooperativa Forbundet en gammel oliefabrik i Karlshamn der var ude af drift. S. blev nu også leder af denne virksomhed der skulle nå frem til en rationel fremstilling af olier og foderstoffer. I forbindelse med fabrikken blev der bygget et siloanlæg der på det tidspunkt var størst i Europa. At svenskerne under anden verdenskrig kunne oppebære en ration på 250 g spisefedt pr. uge pr. person tilskrives ikke mindst S.s indsats. Han tog initiativ til indføring af rapsdyrkning for at presse olie fra rapsfrø til brug i margarineindustrien. Kontakten til Danmark bevarede S. gennem de op mod 30 år han opholdt sig i Sverige. Fra Karlshamn-fabrikken var der et betydeligt salg hertil af foderstoffer, ligesom S. foretog store indkøb af råvarer til den svenske margarinefremstilling. Hertil kom hyppig brug af dansk tonnage i den verdensomspændende transportvirksomhed der fulgte af oliefabrikkens udvikling. S. tilbragte sine sidste år i Charlottenlund. Han havde et stort antal tillidsposter inden for svensk margarine og olie, og han var dansk vicekonsul i Norrkoping fra 1942. Han fik overrakt den svenske Pro patria guldmedalje for sin indsats.

Familie

Forældre: indsidder, bager Jens Christian S. (1854–1929) og Ane Marie Sørensen Dun (1857–87). Gift 15.7.1915 i Vamdrup med Christiane Petrea Møller, født 20.1.1892 i Vamdrup, d. af gårdejer Jeppe Poulsen M. (1856–1940) og Kirsten Marie Lauridsen (1862–1923).

Ikonografi

Maleri.

Bibliografi

Demokraten 1.10.1941 (interview). – H. Sylvest i Dansk frøavl XXXV, 1952 293–95. Berl. tid. 21.2.1958. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig