S.W. Nielsen, Søren Wittrup Nielsen, 25.7.1867-4.6.1935, redaktør, bladudgiver. Født i Nørresundby, død i Århus, begravet sst. Allerede som ganske ung var N. interesseret deltager i det daglige arbejde på faderens blad Jyllands-Posten og blev bladets rigsdagskorrespondent da han efter studentereksamen fra Århus katedralskole 1885 studerede i Kbh. 1889 blev han cand. polit. og ansattes som redaktionssekretær på bladet. Seks år arbejdede han sammen med faderen, et samarbejde der var så nært at næppe nogen af læserne kunne afgøre om den daglige leder var skrevet af far eller søn. Han var således velskolet til at overtage pladsen som ansvarshavende redaktør ved faderens død 1895 og blev tillige ejer af bladet ved moderens død 1910. N. var mindre skrivende end faderen, men sad som han på sit kontor fra arbejdet begyndte indtil det ud på natten sluttede. Han fulgte alt nøje i det efterhånden store foretagende med mange medarbejdere. I den menneskealder han ledede bladet steg dets oplag fra 2800 til 21000, og dets førende stilling inden for provinspressen bevaredes. Hans redaktionelle linje var fast og grundfæstet. Pålidelighed og saglig bedømmelse satte han foran alt andet. Billeder, petitstof og kronikker som efter Henrik Cavlings mønster i Politiken efterlignedes i mange provinsblade ville han ikke have. Jyllands-Posten blev i 1920erne en hård kritiker af de økonomiske dispositioner som dele af erhvervslivet havde indladt sig på under og efter krigen. Det gjaldt eksempelvis landmandsbanksagen og Andelsbankens sammenbrud og nogle store firmakrak. Politisk ledede han bladet konservativt, men som faderen uden at føle sig partibundet, og fandt i adskillige tilfælde at konservatismen var for veg. Forud for genforeningen hævdede han stærkt den historiske ret til Slesvig og misbilligede afstemnings-princippet hvorfor han også var medvirkende til at grev Bent Holstein blev opstillet af de konservative i Århus ved folketingsvalget 1920. Offentlig optræden var N. imod og tillidshverv gik han ligesom faderen principielt udenom. Han var dog i en årrække et indflydelsesrigt medlem af bestyrelsen for organisationen af bladudgivere i provinsen. 1927 overlod N. pladsen som ansvarshavende til H. Hansen og blev selv medredaktør, og 1.4.1931 solgte han Jyllands-Posten til redaktøren og direktør K. Kirk. Han selv fratrådte som medredaktør.

Familie

Forældre: redaktør og bladudgiver Chr. N. (1838-95) og Ane H. M. Wittrup (1841-1910). Gift 7.10.1893 på Frbg. med Laura Margrethe Bonne, født 5.2.1865 i Thisted, død 9.1.1937 i Århus, d. af jernstøber Marcus Sabinus Vilhelm B. (1829-76) og Ida Amalie Wittrup (1832-1905).

Udnævnelser

R. 1927.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Jyllandsposten 5.6.1935. C. O. Bøggild-Andersen og V. Dybdahl sst., jubilæumsnr. 2.10.1946. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig