Sivert Adeler, 1647-24.1.1683, søofficer. Født i Hoorn i Holland, død på havet ved Kap, begravet i Kapstaden. A. fulgte med faderen til Danmark 1663 og blev her 1667 kaptajn og s.å. under krigen med England chef for fregatten Duisborg, et af de i Holland hyrede skibe. Da dette efter fredsslutningen atter blev afleveret i Holland kom han om bord i "Tre Løver" for at sejle tilbage til Danmark. Der udbrød på hjemrejsen en heftig feber som bortrev mange af besætningen, bl.a. eskadrechefen Hacro. A. blev selv ved ankomsten til Kbh. i nov. s.å. hårdt angrebet bragt i land. I okt. 1668 afgik han som chef for fregatten Færø til Tranquebar i Ostindien med nyt mandskab for at genoplive handelsforbindelsen. Han kom dertil i maj 1669, bragte derefter en ladning varer til Bantam på Java samt gaver fra den danske konge til kongen af Bantam, af hvem han fik tilladelse til at oprette en handelsloge der. A. kom tilbage til Danmark i sept. 1670 og blev som anerkendelse for det heldige udfald af sin sendelse schoutbynacht. N.å. sendtes han til Holland for videre at uddannes i søkrigstjeneste. 1672 udnævntes han til kommandant på Dansborg, fik titel af indisk råd og afrejste atter til Ostindien. På hjemrejsen til Danmark døde han om bord i skibet Den flyvende ulv.

Familie

Forældre: generaladmiral Cort A. (1622– 75) og Engeltje (Angelica Sophronia). Ugift. -Halvbror til Frederik Christian A.

Bibliografi

Lützow: Hist. efterretn. om da. søofficerer I, 1788. H. D. Lind: Kong Fr.IIIs sømagt, 1896. Perst.hist.t.5.r.IV, 1907.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig