Skov-Kirsten, Kirsten Marie Lomborg, f. Larsdatter, 27.3.1827-18.3.1900, prædikant. Født i Tårs, død i Thisted, begravet sst. S.-K. blev født på gården Tranget, Tårs sogn i Midtvendsyssel. Hendes morfar var skovfoged, derfor fik familiens medlemmer i daglig tale Skov føjet som første led til fornavnet. Som barn var S.-K. kommet til skade med en arm og var fortrinsvis beskæftiget med vævning i hjemmet. Allerede som ung gennemgik hun en religiøs krise under indflydelse af sekternes virke på egnen. Især mormonerne gjorde sig med religionsfriheden fra 1849 gældende med angreb på folkekirken og dens dåbspraksis. Over for den forkyndelse fandt S.-K. sit ståsted i den forvisning der for hende var som en åbenbaring: "I din dåb er der fred og frelse." På det grundlag begyndte hun 1857 sin virksomhed som lægprædikant, først på en gård i sognet, men snart kom der bud efter hende fra omliggende sogne ligesom hun fik forbindelse til kredse på Mors og i Thy. Præsterne klagede til biskop P. C. Kierkegaard i Ålborg over at hun som kvinde talte i forsamlingerne, men efter at hun havde besøgt biskoppen der blev bekendt med hendes forkyndelse udsendtes skrivelse til præsterne i stiftet om at de ikke måtte lægge hindringer i vejen for hendes forkyndervirksomhed. – S.-K. blev i årene inden de store vækkelsesbevægelser nåede til Vendsyssel en samlende skikkelse for forkyndelse på kirkegrundlag i Midtvendsyssel. 1857 traf hun lægprædikanten Peter Larsen (Skræppenborg) og blev i samtaler med ham klar over at den grundtvigsk prægede vækkelsesbevægelse var i samklang med hendes egen opfattelse på dåbspagtens grund. Da grundtvigske præster begyndte at få ansættelse på egnen fik hun nær kontakt til dem og dermed forbindelse til vækkelsesbevægelsen i det øvrige land og i København.

Fra 1863 deltog S.-K. i de grundtvigske vennemøder i hovedstaden og blev i de følgende år fast gæst i N. F. S. Grundtvigs hjem under møderne. Mellem hende og Asta Grundtvig opstod et nært venskab der blev opretholdt ved stadig brevveksling. I Grundtvigs hjem blev hun af ham præsenteret for enkedronning Caroline Amalie med de ord: "Ja, denne lille pige har visselig gjort, hvad hun har formået, til Guds riges fremme." 1867 blev S.-K. gift med amtsfuldmægtig Kristian L. Lomborg i Thisted og opgav sin prædikantvirksomhed. Lomborg blev 1878 indvalgt i landstinget, men døde allerede 1880. Ved Tårs kirke står en mindesten for hende rejst i 100 året for hendes fødsel med denne karakteristik: "Selv vakt ved Herrens Ord og Daab/hun andre bragte Evighedens Haab."

Familie

Forældre: gårdejer Lars Hansen og Inger Marie Jokumsdatter. Gift 7.4.1867 i Thisted med amtsfuldmægtig, exam. juris. Kristian Lassen Lomborg, født 27.8.1832 i Thisted, død 15.11.1880 sst. (gift 1 . gang 1860 med Thora Florentine Mynchenborg, ca. 1836–64), s. af hattemager, senere postbud Jens Christensen L. og Ellen Kirstine Christensdatter.

Bibliografi

Ludv. Bøgeskov: S.-K. Skildring fra menighedslivet i Vendsyssel, 1904. Holger Begtrup: Dansk menighedsliv i grundtvigske kredse V, 1934. Thomas Larsen: En gennembrudstid IV, 1934 23–53. – Breve i Rigsark.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig