Svend Guttorm, 19.6.1900-24.9.1958, maler. Født i Hvalsø, død i Rørvig. Kendskabet til G.s ejendommelige væsen og tragiske skæbne skyldes især en beretning af Ulf Hoffmann, trykt som kronik i Politiken i anledning, af mindeudstillingen for kunstneren i Kunstforeningen i Kbh. 1959. Han var død året før efter at have levet de tyve sidste år af sit liv i Rørvig sg.s kommunehus "ivrigt optaget af imaginære ting", ramt af sindssygdom hvis spirer allerede havde været synlige i hans barndom. G. blev elev af akademiet hvor især Aksel Jørgensen bistod ham på forskellig måde, skaffede ham legater m.m., men hvor han kun forblev i kort tid. Også andre kolleger interesserede sig for hans person og hans usædvanlige maleriske talent som kulminerede i begyndelsen af 1930erne og markeredes med bl.a. det eneste maleri af ham i offentlig eje, Aftenspisning fra 1931 (i Fyens stiftsmuseum, Odense). Den økonomiske baggrund for hans liv som maler i disse år var en understøttelse fra en bror, men da d'enne holdt op så G. sig nødsaget til at gå i malerlære, men vistnok uden at fuldføre. Han giftede sig og tog arbejde på fabrik. Han malede på kort tid og tydeligvis manisk en række ejendommelige billeder med meget svær farve og en utraditionel, meget fri malerisk teknik. De vakte opsigt på Decembristernes udstilling 1936-37, men han solgte intet og erklærede at ville opgive malerkunsten. Som senere arbejdsløs kom han i strid med sin kommune der nægtede ham socialhjælp og anviste ham arbejde med stenslagning. Han protesterede, og sagen blev taget op af B.T. der arrangerede en udstilling i Vagn Winkels kunsthandel 1937. Også andre ydede hjælp, men G.s sygelighed gav sig nu udslag i angreb også på venner i en pjece fra 1941 med titlen Kunstneres Forhold til Socialloven. Derefter levede han alene, tegnede og malede med vandfarve, men viste ikke sine arbejder frem, hvoraf en stor del er tilintetgjorte.

Familie

Forældre: urmager Jens Andersen og Thyra Fernanda Guttorm (født ca. 1869). Navneforandring til G. 1913. Gift 1913 i Vejby, Holbo hrd. med Karen Laurine Cecilie Svendsen, født 3.2.1904 i Vejby, d. af arbejdsmand Johan S.

Ikonografi

Selvportr. malet 1929. Mal. af Th. Hagedorn Olsen udst. 1956. Radering af T. Galle Jensen, 1965.

Bibliografi

Kay Christensen i Kunstforen.s udstillingskat. 1959. Ulf Hoffmann i Politiken 25.9.1959. Jan Zibrandtsen i Berl. tid. 1.10.s.A. Herm. Madsen i Kunst VII, 1960 nr. 6.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig