Svend Poulsen, 13.2.1884-11.6.1974, planteskoleejer. Født på Frbg, død i Kvistgård, begravet på Espergærde kgd. P. fik sin gartneruddannelse i faderens planteskole 1900-03, hos handelsgartner Ludvig Hansen, Vesterbro 1903-05 og hos handelsgartner Otto Groeber, Hamburg-Rellingen. Fra 1905 var han medarbejder i faderens planteskole og overtog efter faderens død 1925 den tekniske og faglige ledelse af planteskolerne på Fr.berg, i Rødovre og Hvissinge. Da familiefirmaet 1955 blev delt blev P. desuden medindehaver af Kelleris planteskole i Kvistgård. Inspireret af faderen blev han tidligt interesseret i dyrkning og forædling af roser. Hans mål var at fremstille hybrider (krydsninger) især af buketroser med en særlig blomsterrigdom og stor tålsomhed for de barske klimaforhold, ikke alene i Danmark, men også i det øvrige Skandinavien. Hans store kendskab til de eksisterende rosensorter og hans evne til at bedømme disses arvelige egenskaber, parret med en utrolig flid og tålmodighed gjorde ham i stand til at udvælge netop de rosenplanter der blev stamformerne til utallige sorter af "Poulsenroser", der har gået deres sejrsgang i alverdens haver og under de mest forskellige klimaforhold. Allerede 1924 fremkom rosensorten Rødhætte, som stadig dyrkes. Poulsens Yellow var den første gule buketrose, og Else Poulsen, Karen Poulsen og Kirsten Poulsen var kun begyndelsen til en lang række sunde, smukke og længeblomstrende haveroser hvis udvikling fortsættes af nye generationer i Poulsen-dynastiet, sønnen Niels Dines P. og dennes datter Pernille P.

Også inden for andre plantegrupper har P. foretaget forædlingsarbejde, bl.a. med hindbær og kirsebær. Ved utallige rejser i det meste af verden har P. knyttet forbindelser til gartnere og rosendyrkere udenlands. Han har fungeret som dommer ved prøvedyrkninger og ved udstillinger. Som bestyrelsesmedlem i Dansk planteskoleejerforening var han en kløgtig forhandlingsleder og blev 1957 udnævnt til æresmedlem. Hans udnævnelse 1958 til æresdoktor ved landbohøjskolen ved dennes 100-års jubilæum må dog betragtes som den største anerkendelse af hans arbejde. Han var den første gartner, oven i købet ikke-hortonom, der fik denne fornemme titel. Sine tanker om roser har han samlet i bogen Roser, 1941 med en omarbejdet udgave 1955. Hans beskedenhed yder ikke hans egne "rosenbørn" fuld retfærdighed i denne bog. P. har desuden skrevet en række artikler i fagbladene og i Nord. ill. Havebrugsleksikon. P. var medlem af bestyrelsen i Det kgl. danske haveselskab og præsident for foreningen Nordrose.

Bibliografi

L. F. la Cour: Niels Poulsen og Dorte Dinesdatter til Rolsegård og deres efterkommere, 1929. A. Pedersen i Fra kvangård til humlekule IV, 1974 53f 58-72 (heri Stamtvl.). – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Familie

Forældre: gartner D. T. P. (1850-1925) og Johanne K. Møller (1853-1928). Gift 4.7.1916 i Viborg med Petra Thomine Marie Thomsen, født 21.2.1890 i Viborg, d. af skræddermester Hans Kjellerup T. (1856-1923) og Caroline Christensen (1855-1932).

Udnævnelser

R. 1938.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig